Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
Πώς Συνδέονται Θεραπευτικά-Μια Παράδοξη Ιαματική Συνύπαρξη

Ο τρόπος που η Συμβουλευτική, η Ψυχοθεραπεία και η Ανθοθεραπεία συνδέονται θεραπευτικά έχει σαν άξονα την "συνειδητότητα" που ενυπάρχει τόσο στον ΄Ανθρωπο όσο και στο ΄Ανθος (!).
Ναι, το άνθος έχει "συνειδητότητα", μόνο που η "συνειδητότητα" του αντίθετα από την ανθρώπινη, είναι μονοδιάστατη, πάντα υψηλών συχνοτήτων για αυτό και τόσο θεραπευτική.

Το πρόβλημα είναι ότι η συνειδητότητα του ανθρώπου διολισθαίνει σε χαμηλές συχνότητες όταν αρρωσταίνει ή δυσλειτουργεί εκδηλώνοντας οδυνηρά συναισθήματα, δυσλειτουργικές σκέψεις, λανθασμένες πεποιθήσεις κλπ.

Οι υψηλές συχνότητες των λουλουδιών(ανθοιάματα), όταν είναι σωστά επιλεγμένες, σπεύδουν να αποκαταστήσουν τη βλάβη ανυψώνοντας και εξισορροπώντας την αποσταθεροποιημένη συνειδητότητα μας.

Η θετική, λοιπόν, "συνειδητότητα" των λουλουδιών θετικοποιεί την αρνητική συνειδητότητα του ανθρώπου. Όταν την ανθοθεραπεία την χειρίζεται ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει τις περιοχές των λαθών μας και την επίδραση που έχουν πάνω μας και με εργαλεία την συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την ανθοθεραπεία να μας βοηθήσει να αποδεσμευτούμε από την χρόνια και επίμονη επιρροή τους.

Χρειάζεται ακόμα να διευκρινιστεί ότι τα ανθοιάματα εμπεριέχουν την ζωτική δύναμη που βρίσκεται μέσα στο ενεργειακό τους πεδίο ή την "πεμπτουσία" των λουλουδιών τους (flower essence) και η οποία μπορεί να κατανοηθεί σαν μια δική τους "γλώσσα" .

Στα παρακάτω δένδρα ή φυτά μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της "γλώσσας" των λουλουδιών τους:

Κοριαλλιόδενδρο (αφρ.) - Προστασία και Χαρά 

Μίμουλους (αγγλ.) - Κουράγιο 

Λευκή Καστανιά (αγγλ.) - Ηρεμία και Καθαρό Μυαλό 

Χαμομήλι (αμερ.) - Ηρεμία και Συναισθηματική Ισορροπία 

Λαχανάκια Βρυξελλών (αμερ.) - Τόλμη 

Μωβ "Σημαία" (αυστρ.) - Χαλάρωση και Ανακούφιση 

Χρυσή "Ζέστασια"(αυστρ.) - Άνοιγμα και Ξεγνοιασιά 

Κόκκινη Έρικα (αφρ.) - Αυτοεκτίμηση 

Κορδέλλα Μπιζελιού(αυστρ.) - Αφοβία 

Φασόλι Γίγας Λίμα (αμερ.) - Γείωση 

Γάλα από Ζιζάνια(αμερ.)  - Δύναμη και Ανεξαρτησία 

Άγριο Τριαντάφυλλο (αγγλ.) - Θέληση για Ζωή 


Αυτή η λίστα είναι στην πραγματικότητα ατελείωτη διότι υπάρχουν χιλιάδες άνθη, σε όλη τη γη, που "προσφέρονται" να μεταμορφωθούν σε αυτό που αποκαλούμε ανθοιάματα ή "πεμπτουσίες των λουλουδιών" και να αφυπνίσουν τις θετικές ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας, όπως: τη χαρά, τη διαύγεια, τη δύναμη, την υπομονή, την αντοχή ή την ηρεμία και άλλες απαραίτητες "ζωτικές δυνάμεις" από την παρακαταθήκη της ψυχής μας. 

Για να μπορέσει, όμως, η "γλώσσα" των λουλουδιών να μας εκτινάξει στην ανώτερη σφαίρα της ύπαρξης μας– στην ανώτερη σφαίρα δηλαδή, των θετικών ποιοτήτων της ψυχής μας, χρειάζεται μια σωστή επιλογή "λέξεων- κλειδιών" (ανθοιαμάτων) από ένα "δίγλωσσο" θεραπευτή, όπως είναι ένας ψυχοθεραπευτής που δουλεύει με ανθοθεραπεία.

Και αυτό διότι ο ψυχοθεραπευτής που δουλεύει και με ανθοθεραπεία μπορεί εύκολα να διακρίνει και να διερευνήσει, με την συνεργασία μας, τα θέματα μας Μπορεί να μας βοηθήσει να επιλυθούν οι ψυχικές συγκρούσεις που βρίσκονται κάτω από τις δυσκολίες μας, χρησιμοποιώντας ένα σταδιακό πλησίασμα των υποκείμενων, δύσκολων για μας συναισθημάτων, δουλεύοντας με ένα τρόπο ώστε  οι άμυνες μας να γίνουν πιο λειτουργικές, τα άγχη και οι φοβίες μας να μειωθούν, τα συναισθήματα μας να απελευθερωθούν, η εικόνα του εαυτού μας και η σχέση μας με τους άλλους να αποκατασταθεί και το δημιουργικό δυναμικό μας να απελευθερωθεί. 

Με τα παραπάνω εργαλεία είναι σε θέση να συνθέσει θεραπευτικά και εξισορροπητικά "σχήματα" ανθοθεραπείας, ειδικά παρασκευασμένα για εμάς που θα μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με τον εσώτερο πυρήνα μας και να αξιοποιήσουμε το ανώτερο δυναμικό μας..

Έτσι λοιπόν η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία βοηθούν στην σωστή αξιοποίηση της ανθοθεραπείας έτσι ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλες "πεμπτουσίες των λουλουδιών"(ανθοιάματα) για να λυθούν οι γρίφοι της ψυχής και να μην μας καθορίζουν οι σκιές του παρελθόντος.Αυτός είναι και ο λόγος που η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία σαφώς εγγυώνται την εύστοχη επιλογή των σκευάσματων της ανθοθεραπείας.
 
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σταθερή επίγνωση και βίωση των θετικών μας στοιχείων, με την υποστήριξη της ανθοθεραπείας και την επεξεργασία της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας, σταδιακά ενσωματώνεται στην αίσθηση του εαυτού μας και μονιμοποιείται, εκφράζοντας σταθερά πια τον χαρακτήρα μας.

 Για περισσότερα παραδείγματα προτείνω να διαβάσετε την ενότητα "Βελτίωση Συμπτωμάτων".

Τρεις βασικά είναι οι τομείς που κάνουν τον συνδυασμό ψυχοθεραπείας- ανθοθεραπείας μοναδικά θεραπευτικό και ενδιαφέροντα και αυτοί είναι: α) η τάχιστη αποκατάσταση των συμπτωμάτωνβ) η θεραπεία, σε βάθος, του ψυχικού τραύματος και γ) η ευρεία αναδόμηση, ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας που περιλαμβάνει και την ενσωμάτωση του ανώτερου δυναμικού της. Θα εξετάσουμε αυτούς τους τομείς σε τρεις ξεχωριστές ενότητες.