Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία "Ευρέως Φάσματος"
Το Ψυχικό Τραύμα (μέρος 2ο)

προηγούμενη σελίδα>>

ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Ποιος είναι ο Πυρήνας του Ψυχικού Τραύματος

Το ψυχικό τραύμα είτε προέρχεται από την σωματική, συναισθηματική, οικογενειακή, σεξουαλική, πνευματική, κοινωνική ή πολιτική σφαίρα ή ακόμα από θεομηνίες, δημιουργεί ένα ρήγμα στο προστατευτικό τείχος που διαθέτει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει ερεθίσματα που οδηγούν σε μια συντριπτική αίσθηση απελπισίας και αβοήθητου (helplessness) (10).

'Oταν ο οργανισμός μας βρίσκεται σε απειλή μπαίνει σε μια κατάσταση ετοιμότητας ή υπερδιέγερσης  και κινητοποιεί το σύστημα φυγής ή μάχης το οποίο διαθέτει  για να υπερασπίσει την ακεραιότητα του.

Την υπερδιέγερση συνοδεύει μια συστολή η οποία εξωθεί τον οργανισμό μας να επιστρατεύσει τεράστια αποθέματα ενέργειας για να αποσπάσει την αντίληψη μας από  τυχόν περιφερειακά ερεθίσματα και να την προσηλώσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου.

Εάν η συστολή δεν επιτύχει τον σκοπό της, τότε ο οργανισμός μας κινητοποιεί μηχανισμούς παγώματος καθώς και διάσχισης ή αποσύνδεσης από τα συναισθήματα του πόνου και του τρόμου απέναντι στην εξωτερική απειλή έτσι ώστε να μην μας καταβάλλουν και να διατηρείται η υπερδιέγερση.


Εφ' όσον η ενέργεια που κινητοποίησε ο οργανισμός για να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο ή να τον πολεμήσει, καταστέλλεται, ο οργανισμός αναγκάζεται να παγώσει και να ακινητοποιηθεί και η μη εκτονωμένη ενέργεια παραμένει μπλοκαρισμένη στο νευρικό μας σύστημα δημιουργώντας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επώδυνα συμπτώματα.

Τέσσερις, λοιπόν, είναι βασικά οι αντιδράσεις που στοιχειοθετούν τον πυρήνα του τραύματος: η υπερδιέγερση, η συστολή, η διάσχιση και η «αβοηθητότητα»(11).  


Ποιοι είναι οι Μηχανισμοί και τα Συμπτώματα του Ψυχικού Τραύματος

Eνα από τα συνηθεστέρα και χαρακτηριστικότερα συμπτώματα του τραύματος είναι η Διαταραχή μετά από Ψυχοτραυματικό Στρες (PTSD), η οποία αναπτύσσεται σε άτομα που τους έχει συμβεί ένα ακραίο τραυματικό γεγονός, που περιλαμβάνει το να έχει βιώσει κάποιος, ή να έχει γίνει μάρτυρας ή να έχει έρθει αντιμέτωπος με πραγματικό ή επαπειλούμενο θάνατο, με σοβαρό τραυματισμό ή με απειλή της σωματικής ακεραιότητας της δικής του ή άλλων ατόμων(12).

Στη Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους, όπως αλλιώς ονομάζεται,αναπτύσσεται ένα φαινόμενο ανεξέλεγκτης παρείσφρησης στην συνειδητότητα εικόνων, ήχων, οσμών ή άλλων δυσάρεστων αισθήσεων που συνδέονται με το τραυματικό γεγονός. 

Η παρείσφρηση διακόπτει την κανονική ροή της ζωής του πάσχοντα με τη μορφή flash backs(επαναλαμβανόμενων αναμνήσεων του τραυματικού γεγονότος που εισβάλουν και προκαλούν υποκειμενική ενόχληση και αναταραχή) ή/και τον ύπνο του με εφιάλτες.

Η παρείσφρηση ακόμα αναστέλλει την κανονική συναισθηματική ανάπτυξη και ανακόπτει τη συνέχεια της ύπαρξης με την συνεχή τρομακτική επανεμφάνιση του τραύματος στη μνήμη του θύματος (13).

Αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε να ενταχτεί στην επήρεια του μηχανισμού του «ψυχαναγκασμού της επανάληψης», ενός άλλου χαρακτηριστικού του τραύματος, το οποίο σχετίζεται με την τάση των τραυματισμένων ανθρώπων να εκθέτουν τους εαυτούς τους, με ένα φαινομενικά ψυχαναγκαστικό τρόπο, σε καταστάσεις που διατηρούν χαρακτηριστικά από το πρωταρχικό τραύμα.

Ο σκοπός αυτής της επανάληψης είναι η απόκτηση κυριαρχίας πάνω στο τραύμα(10) αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει με αποτέλεσμα τον επανατραυματισμό του θύματος και την αναστάτωση του περιβάλλοντος του(14).

Μια σχετική ιδέα με τον «ψυχαναγκασμό της επανάληψης» είναι η «επιστροφή του απωθημένου», μια έννοια που περιέγραψε ο Freud (15) σαν ένα μηχανισμό που βρίσκεται κάτω από τα νευρωτικά συμπτώματα. Σε μια τελευταία επανεξέταση της λειτουργίας αυτού του μηχανισμού ο Freud κατέληξε ότι δεν είναι η απώθηση που δημιουργεί τα συμπτώματα αλλά αυτά είναι ένδειξη της «επιστροφής του απωθημένου».

Τo τραύμα απωθείται μεν, αλλά επιστρέφει μέσα από ένα πολυποίκιλο συνδυασμό συμπτωμάτων όπως είναι:

Σωματική σφαίρα: χρόνια κούραση, πτώση του ανοσοποιητικού, διάφορες ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, ιδιαίτερα πονοκέφαλοι, σπασμοί στον αυχένα και στην πλάτη, άσθμα, σπαστικό κόλον, κά.  

Συναισθηματική σφαίρα: αισθήματα απόσυρσης, αποξένωσης, απομόνωσης, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, δυσκολία στον ύπνο, μειωμένη ικανότητα στη διαχείριση του στρες και στην εκτέλεση σχεδίων, για να αναφέρω μερικές μόνο από τις συμπτωματικές εκδηλώσεις του τραύματος (11). 


Πώς Θεραπεύει η Ανθοθεραπεία τις Διάφορες Πτυχές του Ψυχικού Τραύματος

Η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τη θεραπευτική σχέση για να διαπραγματευτεί το τραύμα σε μια ατμόσφαιρα ασφάλειας, αποδοχής, εχεμυθείας και εμπιστοσύνης.

Η ανθοθεραπεία προσεγγίζει το τραύμα και τις διάφορες πτυχές του με μια πληθώρα εξειδικευμένων ιαμάτων που δρουν διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες και την φάση της θεραπείας του πελάτη.

Έτσι έχουμε ιάματα που καθαρίζουν το ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο από τα ενεργειακά κατάλοιπα του τραύματος ή δρουν κατά τον ίδιο τρόπο σε ένα κυτταρικό επίπεδο, απελευθερώνοντας την μπλοκαρισμένη ενέργεια και τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που δημιούργησε το τραύμα, δίνοντας μας μια νέα αίσθηση ολότητας, αναζωογόνησης και ανανέωσης.

Αλλά ιάματα επανεγκαθιστούν τη σχέση με τον εσώτερο πυρήνα μας από τον οποίο, σαν αποτέλεσμα του τραύματος, αποκοπήκαμε δίνοντας μας ξανά κουράγιο, σθένος και κατεύθυνση.

Υπάρχουν και ιάματα που βοηθούν να αναδυθούν στη συνειδητότητα ανεπεξέργαστα συναισθήματα πόνου, θλίψης, οργής, ή πένθους που πάγωσαν μέσα στo σώμα μας κατά τη διάρκεια της τραυματικής εμπειρίας και συνεχίζουν να προκαλούν σωματικές και συναισθηματικές εντάσεις.

 Η λήψη αυτών των ιαμάτων ακολουθείται από συνειδητοποιήσεις που απελευθερώνουν και συγχρονίζουν τον εαυτό με τους εσωτερικούς ρυθμούς της ψυχής αλλά και βοηθούν το άτομο να ξαναβρεί τον σκοπό και το νόημα της ζωής του.

Άλλα ιάματα μας βοηθούν να αποθυματοποιηθούμε και να συγχωρέσουμε το εαυτό μας και το θύτη, μια διαδικασία απαραίτητη για να για να ξαναβρούμε την χαμένη γαλήνη μας και την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο.

Άλλα πάλι ιάματα βοηθούν να ανακτήσουμε την χαμένη πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τον άλλον, ζωτικές ποιότητες που χάνονται μέσα από τις τραυματικές εμπειρίες, ιδιαίτερα αν αυτές έχουν προέρθει μέσα από οικογενειακές ή άλλες διαπροσωπικές επώδυνες σχέσεις.

Υπάρχουν επίσης ιάματα που απευθύνονται πιο συγκεκριμένα στο τραύμα της γέννησης, το σεξουαλικό τραύμα, το σωματικό τραύμα, τα συναισθηματικά κατάλοιπα του τραύματος, όπως αναφέραμε πιο πάνω καθώς και ιάματα που αποφορτίζουν τις εντάσεις που άφησαν στον χαρακτήρα τα τραυματικά γεγονότα.

Κάθε λογής συμπτώματα και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που ανέπτυξε το άτομο για να μπορέσει να διαπραγματευτεί το τραύμα μπορούν να εξισορροπήσουν με την λήψη της κατάλληλης ανθοθεραπείας.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι η αξιοποίηση της θεραπευτικής σχέσης σε συνδυασμό με την χρήση της ανθοθεραπείας απαλλάσσει το άτομο από τις σκιές των τραυματικών γεγονότων και το βοηθά να επαναπροσανατολιστεί στη ζωή με ανανεωμένο σθένος, κουράγιο και ελπίδα.