5.Ανάπτυξη & Ολοκλήρωση του Χαρακτήρα

Δεν είμαι γενικά πολύ καλά. 

Τα θέματα με τον χαρακτήρα η την προσωπικότητα μας είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν, γιατί έχουμε ταυτιστεί μαζί τους και τα θεωρούμε μέρος της ύπαρξης μας. Ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που εκφράζεται σταθερά και μακροχρόνια σε ποικίλες καταστάσεις.
 
Η αναδόμηση της προσωπικότητας στην ψυχοθεραπεία,σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε και παραιτούμαστε από τις δυσλειτουργικές άμυνες μας και ανακουφίζουμε τα συνειδητά ή ασυνείδητα άγχη και φοβίες που συντηρούν αυτές τις άμυνες. Περιλαμβάνει ακόμα το να  βιώσουμε και να εκφράσουμε τα αυθεντικά μας συναισθήματα, καθώς και να αναθεωρήσουμε την αρνητική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τον άλλο.

Επιπρόσθετα, στην ανθοθεραπεία, ο θεραπευτικός στόχος βρίσκεται στην αναπλαισίωση της προσωπικότητας γύρω από ένα καινούργιο κέντρο, τον "Ανώτερο Εαυτό". Σύμφωνα με τη θεωρία της ανθοθεραπείας, η απώλεια του συντονισμού μεταξύ "Προσωπικότητας" και "Ανώτερου Εαυτού" είναι η αιτία της ασθένειας, σε όλες της εκφράσεις . Η ανθοθεραπεία υποστηρίζει όλους τους παραπάνω στόχους για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και τον συντονισμό της με τον "Ανώτερο Εαυτό" .
 
Ήταν πάντα έκπληξη για μένα να διαπιστώνω ότι μαζί με τη σοβαρή βελτίωση των συμπτωμάτων που επιτυγχάνεται με την ανθοθεραπεία, (ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία), παρατηρείται μια αύξηση της επίγνωσης σχετικά με την αιτία που τα δημιούργησε. Τα ιάματα, δηλαδή, λειτουργούν ως καταλύτες ενόρασης που αναδεικνύουν, εκτός των άλλων, τις αυτοηττώμενες πυρηνικές πεποιθήσεις που μας υπονομεύουν.
 
Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα πυρηνικών πεποιθήσεων που έχουν διαταράξει την λειτουργία της "Προσωπικότητας" και τη σχέση της με τον "Ανώτερο Εαυτό", έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς και συσχέτισης και μια δύσκολη καθημερινότητα.

Η παρουσίαση που ακολουθεί, σε καμία περίπτωση, δεν εξαντλεί την προβληματική της προσωπικότητας, υπό εξέταση. Δείχνει, μόνο ενδεικτικά, κάποια κεντρικά διλήμματα της. 

Α) Εάν οι άνθρωποι με γνωρίσουν καλά θα με απορρίψουν. 
Β) Νοιώθω αβοήθητος/η όταν μένω μόνος/η. 
Γ) Ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξω τον αυτοσεβασμό μου είναι να συμμορφώνομαι επιφανειακά, αλλά να μην ανταποκρίνομαι ουσιαστικά στις απαιτήσεις των άλλων. 
Δ) Πρέπει να έχω όλη την ευθύνη πάνω μου για να είμαι σίγουρος/η ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. 
Ε) Για να νοιώθω ότι αξίζω πρέπει γίνομαι το κέντρο της προσοχής. 
Ζ) Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τους ανθρώπους γιατί δεν φέρονται σωστά. 
Η) Το να είμαι με τον εαυτό μου είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα από το να είμαι με τους άλλους. 
Θ) Πρέπει να θυσιάζομαι και να υποφέρω γιατί η ζωή είναι ένα μαρτύριο.