6. Προώθηση Ικανοτήτων στον Εργασιακό Χώρο

Ανθοθεραπεία και Καλλιτέχνες Σκηνής

Η Ανθοθεραπεία (Τι είναι η Ανθοθεραπεία) είναι μια απόλυτα φυσική, ενεργειακή μέθοδος εξισορρόπησης η οποία λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανώτερο δυναμικό που ενυπάρχει μέσα μας με τη μορφή θετικών ποιοτήτων, ικανοτήτων, ταλέντων ή αρετών. Γι αυτό το λόγο, μπορεί να μας υποστηρίξει και να μας ενδυναμώσει στο χώρο της εργασίας, αυξάνοντας την απόδοση και την ευρηματικότητα μας, καθώς και την αντοχή στο στρες της δουλειάς μας. Αυτό ισχύει ανεξαιρέτως για όλους τους επαγγελματίες και ειδικότερα για αυτούς που θέλουν να διακριθούν στο επάγγελμα που ασκούν.

Οι απαιτήσεις κάθε επαγγέλματος είναι εξειδικευμένες όπως εξειδικευμένα είναι και τα ανθοϊάματα που κάθε επαγγελματίας χρειάζεται. Μια ιδέα για την συνολική υποστήριξη που μπορεί να αποκομίσει ένας οποιοσδήποτε επαγγελματίας από τη ανθοθεραπεία μπορεί να πάρει από την υποστήριξη των καλλιτεχνών σκηνής που ακολουθεί.

Η ανθοθεραπεία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη και υποστηρικτική σε καλλιτέχνες: ηθοποιούς, τραγουδιστές, τραγουδιστές όπερας, χορευτές, μουσικούς, κ.ά, επειδή τους βοηθά σημαντικά να αναπληρώνουν το ταλέντο τους και να αντλούν καινούργια έμπνευση και δημιουργικότητα από τις εσώτερες πηγές τους.

Όντας η ίδια και καλλιτέχνης (κλασσικό τραγούδι) έψαξα και έφερα από όλον τον κόσμο ανθοϊάματα εξειδικευμένα για κάθε μορφή τέχνης, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες σκηνής. Τα αποτελέσματα τους είναι άμεσα και εύκολα αναγνωρίσιμα. Μερικά από τα ευεργετικά οφέλη της ανθοθεραπείας πάνω στην τέχνη, την εκφραστικότητα και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη είναι τα ακόλουθα:

1) Διευκολύνεται ο συντονισμός των πολλαπλών δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζει ο καλλιτέχνης στην καθημερινότητα του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις προώθησης της δουλειάς του μέσω δημοσίων σχέσεων, του στρες των auditions, της συνεχούς εκγύμνασης της συγκεκριμένης τέχνης που ασκεί και της πολυπλοκότητας της προσωπικής του ζωής.

2) Υποστηρίζεται η αυτοεκτίμηση, η αισιοδοξία και η ικανότητα αναδίπλωσης του καλλιτέχνη μετά από απορριπτικές auditions, ή ματαιώσεις σε άλλες προσπάθειες προώθησης της τέχνης του.

3) Ενδυναμώνεται η μνήμη του για την καλύτερη και ευχερέστερη εκμάθηση και απομνημόνευση των ρόλων του.

4) Ενισχύεται η άνεση του να δουλεύει μέσα σε οργανωμένα σύνολα, τόσο κατά την διάρκεια της εκμάθησης όσο και της εκτέλεσης των ρόλων του.

5) Επειδή ο καλλιτέχνης πρέπει συνέχεια να αποδεικνύει τον εαυτό του, ενισχύεται η ατομικότητα του έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από τις κοινωνικές συμβάσεις και τις προσδοκίες του επαγγέλματος.

6) Το άγχος παράστασης μειώνεται αισθητά και απελευθερώνονται τα δημιουργικά μπλοκαρίσματα που αυτό δημιουργεί.

7) Η ταύτιση με τον ρόλο αυξάνεται καθώς και η ικανότητα του να χρησιμοποιεί τα συναισθήματα του και να τα εξωτερικεύει για να αποδώσει με ένα τρόπο πιστευτό κάθε ρόλο που αναλαμβάνει.

8) Η αίσθηση φρεσκάδας, ζωντάνιας και πάθους που απαιτεί κάθε παράσταση ανανεώνεται και το ψυχικό δυναμικό του καλλιτέχνη ενδυναμώνεται και εμπλουτίζεται.

8) Η αποταύτιση από τον ρόλο μετά το τέλος της παράστασης διευκολύνεται έτσι ώστε να διατηρείται η ψυχική του συγκρότηση και συνοχή.

9) Οποιεσδήποτε δυσκολίες που μπορεί να απορρέουν από νέους ρόλους, την προσωπικότητα και την εκάστοτε καθημερινότητα κάθε καλλιτέχνη αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα με συμβουλευτική και ανθοθεραπεία.


ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Combination Acting (PG)
Canna Lily, Celandine, Comfrey, Krypton, Vega

Αυτή η φόρμουλα βοηθά τον ηθοποιό να προβάλλει το χάρισμα του προς τα έξω. Θα διαπιστώσει, ακόμα, ότι αυξάνεται η ικανότητα του να βυθίζεται στα συναισθήματα του και να τα εξωτερικεύει με έναν τρόπο άμεσο και πιστευτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης,σε όλες τις μορφές ομιλίας μπροστά σε κοινό.

Trumpet Vine (FES)

Καθαρή και ζωντανή έκφραση στο λόγο, δυναμική προβολή του εαυτού στη σκηνή.

Adhafera (PG)

Αυτό το ίαμα βοηθά τον ηθοποιό να μπορεί να μπαίνει,ακόμα και σε εντελώς καινούργιους ρόλους και να μπορεί να βιώνει τον εαυτό του με άνεση σε αυτούς τους ρόλους. Είναι χρήσιμο ακόμα και για σκηνοθέτες ή παραγωγούς θεαμάτων.

Golden Yarrow (FES)

Δίνει άνεση και προστασία από την επιρροή  της πολυκοσμίας των χώρων θεάματος, βοηθά στο άγχος παράστασης (τρακ).

Sweet Annie Essence (PF)

Κοινωνική εικόνα, για να βγάζει ο καλλιτέχνης τον καλύτερο του εαυτό μπροστά στο κοινό.

Walnut  (BACH)

Αποδέσμευση από τις επιρροές των ρόλων, διευκολύνει τις μεταβάσεις από τη μια συναισθηματική κατάσταση στην άλλη.


Speedwell (LH)

Όταν πιεζόμαστε να προλάβουμε κάποια προθεσμία και φοβόμαστε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, αυτό το ανθοίαμα διεγείρει τη συγκέντρωση, την προσοχή και την αίσθηση ότι ο χρόνος είναι με το μέρος μας.

Rabbitbrush (FES)

Υποστηρίζει την ταυτόχρονη διαχείριση πολλών, διαφορετικών δραστηριοτήτων και λεπτομερειών, για να διευκολυνθεί ο καλλιτέχνης στην πολυπλοκότητα της ζωής του.

Avocado (SiNE)

Ενίσχυση της μνήμης για την εκμάθηση και απόδοση διαφόρων ρόλων, τη νοητική συγκέντρωση και την απομνημόνευση λεπτομερειών.

Elm  (BACH)

Δίνει πίστη και εμπιστοσύνη στις ικανότητες του καλλιτέχνη, όταν κατακλύζεται από υποχρεώσεις και προσωρινά νοιώθει ανίκανος να ανταπεξέλθει.

Five Corners (AB)

Ενθαρρύνει την αγάπη, την αποδοχή του Εαυτού, ένα ανθοίαμα που χρειάζεται παντού και πάντα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας.

Larch  (BACH)

Τονώνει την αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα στην εκφορά του λόγου, μαζί με τη δημιουργική έκφραση και τον αυθορμητισμό.

Gentian (BACH)

Επιμονή. αυτοπεποίθηση, συνέχιση του αγώνα παρά τις αποτυχίες ή τις απογοητεύσεις.

Bush Fuchsia (AB) 

Υποστηρίζει την έκφραση του λόγου μπροστά σε κοινό, τη σύνθεση πληροφοριών, τη συνεργασία του δεξιού δημιουργικού/διαισθητικού ημισφαίριου με το αριστερό/λογικό ημισφαίριο.

Goldenrod (FES)

Εξισορροπεί τη ατομικότητα του καλλιτέχνη με τη ομαδική ή συλλογική συνειδητότητα έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από κοινωνικές συμβάσεις, δεσμούς, πιέσεις ή/και προσδοκίες.

Red Feather Flower (LA) 

Ενισχύει την ικανότητα και τη διάθεση για συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός αυξάνεται, σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής στην ομάδα.

Quaking Grass  (FES)

Αναπτύσσει την ομαδική συνειδητότητα και τη δημιουργία μιας ανώτερης ομαδικής ταυτότητας,προωθεί την συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών ώστε να παρουσιάζουν ένα συνεκτικό και συντονισμένο σύνολο στη σκηνή..


Reed Triggerplant  (LA)

Αναζωογόνηση, αποκατάσταση, αντοχή,. Το ίαμα της αναζωογόνησης και της ολότητας μετά από κοπιαστική εργασία, ή κατά τη διάρκεια της.

Olive  (BACH)

Αναζωογονεί, συνδέει με τη προσωπική μας πηγή ενέργειας ιδίως μετά την εξουθένωση που ακολουθεί μια έντονη προσπάθεια.

Αυτά τα ιάματα ισχύουν για όλους τους καλλιτέχνες, καθώς και για όσους μιλούν μπροστά σε κοινό. 


ΧΟΡΕΥΤΕΣ 

Balance and Agility  (PG)
Comfrey, dragon flower cactus, tree of life, malachite, copper, gold, neon, oxygen 

Η φόρμουλα αυτή βοηθά στο συντονισμό όλων των μερών του σώματος κατά τη διάρκεια του χορού η του αθλητισμού, με το να ισορροπεί τη δεξιά με την αριστερή πλευρά του σώματος και να δημιουργεί μεγαλύτερη ισορροπία και ευκινησία. 

Combination Dance Free  (PG)
Angelica, Coltsfoot, Blue Flag, Rosa Webbiana, Alunite, Scolesite, Garnet Hessonite, Berthierite, Zunyite, Neon, Oxygen, Ruchbah, Sadr, Deneb, Vega 

Αυξάνει τη ροή της ενέργειας στα πόδια με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κινητικότητα, η χάρη στην κίνηση και η εκστατική χαρά του χορού. 

Angelica (PG)

Βοηθά γενικά την κίνηση μέσα στην πόλη αλλά είναι πολύ χρήσιμο και για τους χορευτές.

Scarlet Fritillary (PG)

Αυτό το ελιξίριο βοηθά στην κατανόηση του χορού και της κίνησης από μέσα. Καθώς ο χορευτής αρχίζει να κινείται, αυξάνεται η συνειδητοποίηση της κίνησης


ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ 


Voice Confidence (FH)
Elecampane, Garden Pea, Holly Thorn, Lady’s Mantle, Rose Alba, Scots Pine, Sea Holly,Thistle 

Απελευθερώνει την έκφραση και την δημιουργικότητα με το να βοηθά να ξεπεραστούν τα εμπόδια, οι αναστολές και ο φόβος αποτυχίας. Με πίστη και κίνητρο την επιτυχία, η φωνή καθαρίζει και μεγεθύνεται,ενώ η εκτέλεση αντανακλά αυτή την εσωτερική ισορροπία και αυτοπεποίθηση. 

Creative Essence (AB)
Bush Fuchsia, Crowea, Five Corners, Flannel Flower, Red Grevillea, Tall Mulla Mulla, Turkey Bush.

Υποστηρίζει τη συναισθηματική έκφραση πάνω στη σκηνή και δίνει κουράγιο. Προωθεί την καθαρότητα στην ομιλία και στο τραγούδι μπροστά σε κοινό. Ελευθερώνει τη φωνή. Καθαρίζει τα δημιουργικά μπλοκαρίσματα. 

Bougainvillea (DA)

Χαλαρώνει το σώμα και βαθαίνει την αναπνοή ενθαρρύνοντας ένα συναίσθημα γαλήνης και άνεσης. Υποστηρίζει τις φωνητικές ασκήσεις των τραγουδιστών. 

Adhafera  (PG)

Αυτό το ίαμα να βοηθά τον τραγουδιστή που λειτουργεί και ως ηθοποιός π.χ στην όπερα, να μπαίνει σε εντελώς καινούργιους ρόλους και να μπορεί να βιώνει τον εαυτό του με άνεση σε αυτούς τούς ρόλους.
 
Combination - Artistic Expression (PG)
Celandine, Stephanotis, Rosa Chinensis Mutabilis, Cornetite, Pyrophyllite, Blue Tanzanite, Green Tanzanite, Vega, M42.

Αντλεί από τα ανώτερα πεδία  έμπνευσης, έμπνευσης που μπορει να αφορά  το τραγούδι, την ηθοποιία, τη ζωγραφική, την κίνηση,το γράψιμο η οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία. Ανοίγει καινούργια δημιουργικά μονοπάτια.ΜΟΥΣΙΚΟΙ 

Pear - Musical Creativity (PG)

Αυξάνει τη μουσική δημιουργικότητα και τη συνεργασία ιδιαίτερα, για μουσικούς που παίζουν σε μουσικά σύνολα ή ορχήστρες.
 
Combination - Artistic Expression (PG)
Celandine, Stephanotis, Rosa Chinensis Mutabilis, Cornetite, Pyrophyllite, Blue Tanzanite, Green Tanzanite, Vega, M42.

Αντλεί από τα ανώτερα πεδία  έμπνευσης, έμπνευσης που μπορει να αφορά  το τραγούδι, την ηθοποιία, τη ζωγραφική, την κίνηση,το γράψιμο η οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία. Ανοίγει καινούργια δημιουργικά μονοπάτια.ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ 


Fringed Violet (AB)

Για να προστατεύει την αύρα του θεραπευτή κατά τη διάρκεια των συνεδριών. 

Iberis Candituft (PF)

Για τον πληγωμένο θεραπευτή, εξαιρετικό ενεργειακό καθαριστικό κυρίως μετά τις συνεδρίες. Ενθαρρύνει την αναζωογόνηση και την αιτοίαση. 

Walnut  (BACH)
Καθαρίζει τις επιρροές από τη θεραπεία. Διευκολύνει τη μετάβαση από τη μια συνεδρία στην άλλη.

Maggie  (PF)

Διευκολύνει το θεραπευτή να βλέπει την κρυμμένη αλήθεια του θεραπευομένου και να φέρνει στην επιφάνεια όψεις που βρίσκονται έξω απο την συνειδητότητα.

Yellow Star Tulip (FES)

Αυξάνει τη συναισθηματική κατανόηση, τη δεκτικότητα στα συναισθήματα των άλλων. Μας συνδέει με την εσωτερική μας αλήθεια και κατανόηση. 

Sphagnum Moss (AL)

Διευκολύνει τον θεραπευτή νοιώσει μια άνευ όρων καρδιακή αποδοχή έτσι ώστε ο πελάτης να αισθανθεί άνετα για να ανοίξει τα πυρηνικά του θέματα στη θεραπεία.

Choke Cherry  (PG)

Δίνει μεγαλύτερη έμπνευση σχετικά με το πώς πρέπει καλύτερα να αντιμετωπιστούν τα θέματα του θεραπευομένου, με το να ρίχνει φως στα πραγματικά προβλήματα, να διώχνει το σκοτάδι και τη σύγχυση και να ξεκαθαρίζει τα κίνητρα. 

Rabbit Orchid (LA)

Χρήσιμο στη θεραπεία για να βοηθήσει να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθεί ο πραγματικός εαυτός του πελάτη. Χρήσιμο και για την αυθεντικότητα του θεραπευτή. 

Illyarie  (LA)

Πολύ χρήσιμο στην ψυχοθεραπεία για να βοηθήσει να ανασυρθούν ξεχασμένες ή απωθημένες εμπειρίες (χωρίς τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης παλινδρόμησης).

Αυτά τα ιάματα είναι κατάλληλα για ψυχοθεραπευτές ανεξάρτητα από την ψυχοθεραπευτική τους κατεύθυνση. Κάθε σχολή ψυχοθεραπείας απαιτεί από τον θεραπευτή να έχει «ακονισμένες» κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες. Για παράδειγμα, ο σύμβουλος της προσωποκεντρικής προσέγγισης χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο με τη συναισθηματική κατανόηση, την αυθεντικότητα και την άνευ όρων αποδοχή του πελάτη του. Σε κάθε περίπτωση, η ανθοθεραπεία μπορεί να στηρίξει τις ιδιαίτερες θεραπευτικές ικανότητες που απαιτούνται σε κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. 


ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ 

Avocado 

Εκλεπτύνει την αίσθηση της αφής και σταθεροποιεί το συναίσθημα. 

Bottlebrush
Αυτό το ίαμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στο μυϊκό ιστό των αθλητών όταν υπάρχει εξάντληση μετά από κοπιαστική άσκηση. Βοηθά τη κινητοποίηση της λέμφου και την αφομοίωση των θρεπτικών συσταστκών των τροφών. 

Dandelion 
Δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης σε όλους τους μύες όταν χρησιμοποιείται ως επάλειψη (μαζί με κρέμα η λάδι σαν βάση).Μειώνει το στρες και οι εντάσεις σε όλο το σώμα ανακουφίζονται. 


ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΟΡΕΣ - ΟΣΤΕΟΠΑΘΟΛΟΛΟΙ 

Dampierα 
 
Χρησιμοποιείται για τις κράμπες στους μύες και σε περιοχές του σώματος που έχουν ένταση. Εφαρμογή του ιάματος σε περιοχές που έχουν πληγεί ,θα προκαλέσει μια σταδιακή βελτίωση. Είναι ακόμα χρήσιμο για ανθρώπους με ένταση στο σώμα από το άγχος ή τις άκαμπτες πεποιθήσεις. 

Menzies Banksia

Εφαρμόζεται σε επώδυνα σημεία και περιοχές με παλιά τραύματα που συνεχίζουν να δημιουργούν μυϊκούς σπασμούς ή πόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε συνδυασμό με την Dampiera. Είναι επίσης κατάλληλο για όσους βρίσκονται σε συνεχή αναμονή του πόνου, εξ αίτιας παλιότερης εμπειρίας, επιβαρύνοντας έτσι την συναισθηματική τους κατάσταση τους και τον πόνο τους. Η Menzies Banksia μπορεί να χρησιμοποιηθεί γύρω από τομές (όχι πάνω) μετά από εγχειρήσεις για να επιταχύνει την ίαση. 

Purple Flag Flower
 
Χρησιμοποιείται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει συσσώρευση έντασης. Είναι αποτελεσματικό, ακόμα για όσους δεν μπορούν να χαλαρώσουν νοητικά, δημιουργώντας σωματικές εντάσεις όπως  οι ημικρανίες. 

Macrozamia

Χρησιμοποιείται όπου ο πόνος σχετίζεται με τα σεξουαλικά κέντρα, ιδιαίτερα τους πόνους της περιόδου ή το μπλοκάρισμα της κίνησης ή την κατακράτηση υγρών στο σώμα. Εφαρμόζεται κατ' ευθείαν πάνω στην περιοχή που το έχει ανάγκη. Χρησιμοποιείται γύρω από (όχι πάνω) πληγές και μετεγχειρητικές τομές για να επιταχύνει την ίαση. 

Yellow Flag Flower 
 
Χρησιμοποιείται στο βελονιστικό σημείο του αυτιού shen men για να ανακουφίσει την ένταση και γενικότερα να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν καλή διάθεση και να διατηρούν το ηθικό τους. 

Pink Fairy Orchid

Χρησιμοποιείται στο βελονιστικό σημείο του αυτιού shen men για όσους δεν αντέχουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως ο θόρυβος, οι ταραχώδεις καταστάσεις και άλλες παρεμβολές. 

Hybrid Pink Fairy Orhid

Χρησιμοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο για ανθρώπους με υπερευαισθησία στις αντιδράσεις των άλλων. 

Ursinia

Χρησιμοποιείται τοπικά για να συνδέσει περιοχές του σώματος που έχουν παγώσει και δεν συνδέονται με το υπόλοιπο σώμα. Συνδυάζεται ακόμα με την Leafless Orhid(praecoxanthus aphylla) για να προωθήσει καλύτερες νευρωνικές/νευρικές συνδέσεις ανάμεσα στη σπονδυλική στήλη και τα άκρα. 

Avocado

Εκλεπτύνει την αίσθηση της αφής και σταθεροποιεί τις συναισθηματικές διακυμάνσεις.
 
Περισσότερα στο Vibration Magazine-Flower Essences and Chiropractic Therapy,1999. 

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΙ

Aloe Vera

Τονώνει το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Δένει την αύρα και αυξάνει την ευαισθησία της αφής. Είναι πολύ χρήσιμο στη ρεφλεξολογία. 

Combιntion Ethereal Therapies 
Amethyst, Copper, Gold, Silver.

Δρα επιβοηθητικά στο βελονισμό, στην πιεσοθεραπεία και τις σχετικές θεραπείες. Ανοίγει το σώμα για να δεχτεί καλύτερα αυτές τις θεραπείες και τις επιταχύνει σημαντικά. 


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 

Combination Math 
Lemon, Motherwort, Boleite, Jamesonite, Strontianite, Veszelyite, Oxygen.

Αυτή η φόρμουλα βελτιώνει τις μαθηματικές ικανότητες όπου χρειάζεται. Ενισχύει την κατανόηση του πώς είναι φτιαγμένα τα πράγματα και πώς λειτουργούν. 

Lemon 
 
Προωθει την νοητική δραστηριότητα, τις μαθηματικές ικανότητες και την δεξιότητα του λόγου. ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)