Ανθοθεραπεία: η Θετικοποίηση της Ανθρώπινης Αρνητικότητας


Η ανθοθεραπεία εξισορροπεί, σε ψυχοδιανοητικό επίπεδο, αυτό που ορίζουμε, ως ανθρώπινη "αρνητικότητα", αξιοποιώντας την ζωτική δύναμη που βρίσκεται στο ενεργειακό πεδίο ή την "πεμπτουσία" των λουλουδιών (flower essence), γνωστή και ως ανθοΐαμα.

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, το ενεργειακό πεδίο των λουλουδιών αντιπροσωπεύει την δική τους "συνειδητότητα" και σαν χαρακτηριστικό του έχει να θετικοποιεί την δική μας αρνητική συνειδητότητα με το να αφυπνίζει τις θετικές ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας, όπως: τη χαρά, τη διαύγεια, τη δύναμη, την υπομονή, την αντοχή ή την ηρεμία και άλλες απαραίτητες "αρετές" από το θετικό μας οπλοστάσιο.

Επακόλουθο αυτής της θετικοποίησης είναι η κινητοποίηση του μοναδικού δυναμικού που ενυπάρχει στον καθένα μας και η ακύρωση των αρνητικών σκέψεων, συναισθημάτων, πεποιθήσεων ή άλλων δυσλειτουργιών, όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού κ.ά, που συνιστούν την "αρνητικότητα" μας.

Η ανθοθεραπεία, δηλαδή, μπορεί να επιφέρει μια άμεση, θετική αλλαγή στη συνειδητότητα, να προωθήσει μια βελτιωμένη και ώριμη προοπτική της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, να πυροδοτήσει, ένα καινούργιο, θεραπευτικό βίωμα. Ένα γεγονός μοναδικά σημαντικό γιατί άλλο είναι να αποζητάμε, για παράδειγμα, την ηρεμία, τη χαρά, ή την ισορροπία και άλλο να μας δίνεται η ευκαιρία να βιώσουμε αυτές τις καταστάσεις μέσα από αποστάγματα λουλουδιών..

Το βίωμα είναι κάτι τελείως υποκειμενικό. Δύσκολα προσδιορίζεται, δύσκολα ψηλαφείται και ακόμα πιο δύσκολα μεταδίδεται. Επειδή το βίωμα δεν είναι διανοητικό, αλλά έχει να κάνει με την αμεσότητα της βίωσης ενός συναισθήματος, ή μιας πιο περίπλοκης συναισθηματικής κατάστασης, δημιουργεί μια μοναδική απήχηση σε αυτόν που το έχει.

Η ανθοθεραπεία «διορθώνει» την ποιότητα του αρνητικού βιώματος μετατρέπονας το σε θετικό και επιφέρει μια τέτοια μετάλλαξη στην αίσθηση του εαυτού και της πραγματικότητας που όσοι δεν έχουν δοκιμάσει τα αποτελέσματα της δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Επιπρόσθετα, δεν γνωρίζουν κάτι αντίστοιχο για να συγκρίνουν με αυτό.

Τώρα μπορεί, δικαιολογημένα, να ρωτήσει κάποιος γιατί δεν έχουν όλοι ένα μπουκαλάκι στην τσέπη τους για να νοιώθουν καλύτερα όταν δυσκολεύονται ή στεναχωριούνται; Μοιάζει σαν ένα έχουμε τη λύση στο πιάτο μας και δεν απλώνουμε το χέρι να τη γευτούμε.

Όμως η λύση στην ανθοθεραπεία είναι συνήθως πολλές λύσεις και δεν ξέρουμε ποιά να επιλέξουμε γιατί ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος . Επομένως, ένα μπουκαλάκι δεν επαρκεί για να περικυκλώσει συνολικά την δυσαρμονική κατάσταση η οποία μας οποία έχουμε περιέλθει. Γι αυτό, την πρώτη θέση, ήτοι, το 46% των παγκοσμίων πωλήσεων, ανάμεσα σε χιλιάδες ανθοϊάματα, κατέχει το Rescue Remedy της σειράς του Μπαχ.

Και αυτό καθ’εαυτό το γεγονός λέει κάτι. Πρώτον, ότι τα ανθοϊάματα μπορούν να μας εξισορροπήσουν όταν τα χρειαζόμαστε και δεύτερον, ότι δεν διαθέτουμε τις απαιτούμενες γνώσεις για να αξιοποιήσουμε τον υπόλοιπο πλούτο των διαθέσιμων ανθοπαρασκευασμάτων. Τώρα πια τα ανθοπαρασκευάσματα είναι τόσο πολλά και η γνώση του εαυτού μας τόσο λίγη. Πως θα διαλέξουμε το σωστό ανθοίαμα για να λειτουργήσει η ανθοθεραπεία; Και αν διαλέξουμε λάθος ίαμα, δεν θα πούμε ότι η ανθοθεραπεία δεν δουλεύει; Κάπου εκεί μπαίνουμε εμείς οι θεραπευτές, αν θέλετε.

Και η ανθοθεραπεία δουλεύει όταν επιφέρει θετική, θεραπευτική αλλαγή στο, προηγούμενα, αρνητικό βίωμα. Γνωρίζουμε ότι η ανθοθεραπεία εξοστρακίζει το αρνητικό βίωμα γεμίζοντας την φύση μας με τους θετικούς κραδασμούς των εκ διαμέτρου αντίθετων, εξειδικευμένων ιαμάτων, όπως υποστήριζε ο Δρ. Βαch.

Για να το επιτευχθεί αυτό, πολλές φορές, ο θεραπευτής χρειάζεται να ψάξει ανάμεσα στα πολυάριθμα ανθοπαρασκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και την διεθνή αγορά, γιατί οι αρνητικές καταστάσεις συνείδησης που έχουμε να αντιπαλέψουμε είναι πολύ περισσότερες από τριάντα οκτώ (όσα τα ιάματα του Bach)

Η ανθρώπινη συνειδητότητα δεν είναι απλή. Αντιθέτως είναι τόσο πολύπλοκη που μπορεί να συμπεριλάβει τις απλές συνειδητότητες των λουλουδιών όλης της γης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και νέες συνειδητότητες ανθέων (ανθοϊάματα) ανακαλύπτονται, αναμένοντας να συμπληρώσουν την θεραπευτική μας φαρέτρα και να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην δημιουργία ενός θετικού βιώματος .

Για να επιτύχει ο θεραπευτής ένα συνολικά θετικό, θεραπευτικό βίωμα απαιτείται, γνώση, διαίσθηση, αγάπη, καθώς και ικανότητα διάκρισης και διαφοροποίησης διαφόρων ψυχικών καταστάσεων. Έτσι η δημιουργία ενός πολλαπλά εξισορροπητικού σχήματος ανθοϊαμάτων θα μπορεί να αντανακλά τα χαρακτηριστικά μιας υπεύθυνης και συνεπούς θεραπευτικής.