Ανθοθεραπεία και "Ψυχική Αισθητική"


Στους περισσότερους από μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό και αναγκαίο (ακόμα και αν δε το τηρούμε) να ακολουθούμε ένα σωστό και πλούσιο διαιτολόγιο ή/και να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής για να διατηρούμε υψηλά επίπεδα υγείας και ευεξίας. Θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι με την άθληση νοιώθουμε σε καλύτερη φόρμα και γνωρίζουμε ότι αν γυμναζόμαστε συστηματικά μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξασθένιση του οργανισμού μας που επέρχεται με το στρες και την ηλικία.

Επιπλέον, εμείς κυρίως οι γυναίκες χρησιμοποιούμε διάφορα καλλυντικά για να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε την ομορφιά του προσώπου και του σώματος μας αλλά και να επιβραδύνουμε τα σημάδια της γήρανσης. Όλα αυτά τα κάνουμε για να επιτύχουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και αυτό είναι καθ’ όλα κοινωνικά αρεστό και αποδεκτό.

Αναρωτιέμαι, όμως, αν γνωρίζουμε ότι η φύση μέσα από την θεραπευτική ενέργεια ή την πεμπτουσία των λουλουδιών της που ονομάζονται ανθοϊάματα (flower essences), μπορεί να κάνει ένα «ψυχικό λίφτινγκ» στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Και όμως η ανθοθεραπεία, με τις θετικές δονήσεις των ιαμάτων της δεν θεραπεύει μόνον νευρωσικού τύπου συμπτώματα όπως είναι το άγχος, οι φοβίες, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, ή άλλες διαταραχές, αλλά μπορεί επιπλέον να ενεργοποιεί τις θετικές ποιότητες και αρετές της προσωπικότητας μας, προσφέροντας μας έτσι μια ικανοποιητικότερη και πληρέστερη ποιότητα ζωής.

Όταν το 1993 ο ψυχίατρος Peter Kramer(1) έγραψε το γνωστό μπεστ σέλλερ του  «Ακούγοντας το Πρόζακ» (2), έθεσε το ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατό αλλά και θεμιτό τα φάρμακα να αλλάζουν την προσωπικότητα, έστω και προς το καλύτερο.

 Αφορμή για αυτόν τον προβληματισμό του στάθηκε η συνολική μεταμόρφωση  της προσωπικότητας μιας ασθενούς του, όταν αυτή, ακολουθώντας την συνταγογράφηση του, πήρε το φάρμακο που της είχε χορηγήσει για να εξισορροπήσει μια όχι και τόσο σοβαρή κατάθλιψη. Είναι αναμενόμενο, όπως ομολογεί ο ίδιος, τα φάρμακα να επιφέρουν μικρές αλλαγές μετά την λήψη τους, όπως: να προάγουν τον ύπνο, να καταστέλλουν το άγχος, να βελτιώνουν μια αναγνωρίσιμη ψυχική συνδρομή.

Αλλά το να μπορούν να προκαλέσουν σφαιρικά και ολοκληρωμένα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα να αυξήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες, να προάγουν την επαγγελματική επιτυχία, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, την ενεργητικότητα και την ευελιξία, ακόμα και το ερωτικό ενδιαφέρον, με ένα λόγο να συντελέσουν στην πραγμάτωση της προσωπικότητας, ήταν κάτι για αυτόν που άγγιζε τα όρια της φαντασίας.

Όμως αυτά ήταν τα θεαματικά αποτελέσματα που ο δρ.Kramer παρατήρησε  στην προσωπικότητα της ασθενούς του που είχε πάρει το Πρόζακ. Αντί λοιπόν να μείνει ευχαριστημένος με αυτήν την απρόσμενη συνολική μεταμόρφωση του γεννηθήκαν ερωτήματα για τον τρόπο που ένα οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους.

 Tου γεννήθηκε επίσης το ερώτημα κατά πόσον η πρόσβαση σε φάρμακα που αλλάζουν την προσωπικότητα προς μια επιθυμητή κατεύθυνση θα μπορούσε, εν τέλει, να επηρεάσει και την ίδια την κοινωνία.

 Αναρωτήθηκε σοβαρά αν είμαστε προετοιμασμένοι για μια «αισθητική ψυχοφαρμακολογία».

Δεν είμαι σίγουρα η ειδική να απαντήσω απ’ευθείας σε αυτό το σοβαρό ερώτημα. Η θλιβερή διαπίστωση, όμως, ότι οι άνθρωποι στρέφονται σε ναρκωτικές ουσίες για να επιτύχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα και έμπνευση, δείχνει έστω και με αυτόν τον αυτοκαταστροφικό τρόπο ότι ο άνθρωπος αποζητά συνεχώς να αισθάνεται, να επικοινωνεί και να δημιουργεί καλύτερα.

Η Ανθρωπιστική και η Υπερπροσωπική Ψυχολογία, άλλωστε, εστιάζουν ακριβώς στο γεγονός ότι ο άνθρωπος διαπνέεται από μια εγγενή τάση να εκφράσει τον καλύτερο εαυτό του και να γίνει πλήρως λειτουργικός, επιθυμώντας να πετύχει έτσι την αυτοπραγμάτωση του.

Η ανθοθεραπεία όμως αποτελεί ένα πειστήριο ότι η Φύση, ο Θεός ή το Σύμπαν, αν θέλετε, θέλησε να μας χαρίσει την εξισορροπητική ενέργεια των λουλουδιών, όχι μόνο για να ανακουφίσει διάφορα συμπτώματα μας, αλλά πρώτα και κύρια, για να εναρμονίσει την προσωπικότητα μας και να ενεργοποιήσει το ανώτερο δυναμικό μας,να κάνει ένα «ψυχικό λίφτινγκ» στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε  και βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Η ανθοθεραπεία, όπως τονίζω και σε άλλα άρθρα μου (3), (4), κατορθώνει με τις υψίσυχνες δονήσεις των ιαμάτων της, να διεγείρει και να αποκαλύπτει τις θετικές μας ποιότητες, τα ταλέντα ή/και τις αρετές, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

Η βελτίωση, άλλωστε, και η αναπλαισίωση χαρακτηριστικών της προσωπικότητας μας αποτελεί την κεντρική αντίληψη περί θεραπείας στην θεωρία της ανθοθεραπείας μιας και ο άνθρωπος, σύμφωνα με αυτή, ασθενεί επειδή κάποια αρνητικά, δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά του δεν βρίσκονται σε ευθυγράμιση με τον εσώτερο εαυτό του και τον ιδιαίτερο σκοπό της ζωής του.

Υπενθυμίζω εδώ ότι η ανθοθεραπεία αυτήν ακριβώς την ευθυγράμμιση αποκαθιστά και μέσω αυτής επιδρά καταλυτικά στον ψυχισμό μας.

Αν, λοιπόν, δεχτούμε ότι πίνουμε ένα ποτηράκι κρασί για να νοιώσουμε πιο εύθυμοι, γυμναζόμαστε για να νοιώσουμε πιο ενεργητικοί, προσέχουμε τι τρώμε για να παραμείνουμε υγιείς, θέτω το εξής ερώτημα: γιατί δεν χρησιμοποιούμε την ανθοθεραπεία για να γίνουμε πιο ήρεμοι και ειρηνικοί, πιο ευδιάθετοι και δημιουργικοί, πιο θαρραλέοι και δυναμικοί, έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις πιο θετικές και πρόσφορες πλευρές του εαυτού μας, αλλά και να ανταποκριθούμε επιτυχώς στο κάλεσμα της προσωπικής μας αποστολής στη ζωή;

Δεν ξέρω, επομένως, αν είναι θεμιτό να οδεύομε προς μια «αισθητική ψυχοφαρμακολογία», γνωρίζω όμως από την εκτενή  εμπειρία μου με την ανθοθεραπεία ότι βρισκόμαστε  μπροστά σε μια φυσική και αποτελεσματική «ψυχική αισθητική», που αν την αξιοποιήσουμε επαρκώς δεν θα αναδιαμορφωθούμε μόνον εμείς οι ίδιοι, αλλά ακολουθώντας τον συλλογισμό του δρα.Kramer μπορεί, πιθανόν, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία...


1.KramerP. (1993) Ακούγοντας το Πρόζακ. «Ενας Ψυχίατρος Εξερευνά τα Αντικαταθλιπτικά Φάρμακα και την Αναδιαμόρφωση του Εαυτού». Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη,1994

2.Το Prozak κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία  Ladose, η δε φαρμακευτική ουσία που περιέχει είναι η φλουοξετίνη.

3. Στα Επτά Επίπεδα της Ανθοθεραπείας μπορούμε να διαπιστώσουμε σε πόσους τομείς της ζωής μας, η ανθοθεραπεία αποδεικνύεται ένας πολύτιμος σύμμαχος.

4.Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία; Αναδόμηση, Διεύρυνση και Ολοκλήρωση της Προσωπικότητας (μέρος 3ο) 

Περισσότερα για την Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία >>  

Βελτίωση Συμπτωμάτων >>