Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία 
Βελτίωση - Εξάλειψη Συμπτωμάτων

Η Απόλυση του Ερρίκου -Κατάθλιψη

Ένα παράδειγμα "απλής" κατάθλιψης είναι ο Ερρίκος, 51 χρονών, μάνατζερ, με δύο παιδιά. Δούλευε μέχρι πριν ένα μήνα αφ’ότου ήρθε στη θεραπεία, (6 χρόνια πριν) ως ανώτερο στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρεία και έπαιρνε υψηλό μισθό. Η εταιρεία όμως λόγω της κρίσης έκανε μαζικές απολύσεις και ήρθε και η σειρά του. Ήρθε για βοήθεια στη θεραπεία κάτω από την υπόδειξη/πίεση της γυναίκας του που δεν άντεχε να τον ακούει να επαναλαμβάνει: «Είμαι μια αποτυχία. Θέλω να πεθάνω» και να μην μπορεί να φάει, ούτε να κοιμηθεί.

Στη συνεδρία μας το πρώτο που είπε ήταν ότι ήταν εξοργισμένος με τους εργοδότες του γιατί τους δούλεψε πιστά μια ζωή και ένοιωθε αδικημένος.

Επιπλέον μου ανέφερε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έφτανε η ώρα που δεν θα μπορούσε να ξοδέψει χρήματα για αυτόν, τα παιδιά του και τη γυναίκα του. Τώρα ντρέπεται να τους κοιτάξει στα μάτια διότι ξεσήκωσε τα δύο αγόρια του να σπουδάσουν σε ακριβά σχολεία της Αμερικής και την γυναίκα του να ανοίξει επιχείρηση με γυναικεία ρούχα για να ασχολείται. 

«Τώρα τι θα γίνει με αυτούς; Έχω χρήματα, μόνο για έξι μήνες, ακόμα, για να τους στηρίξω.Είμαι ένας ανίκανος, ένας ξοφλημένος, απέτυχα σαν άνδρας, σαν πατέρας, σαν επαγγελματίας. Κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει έναν πενηντάρη μάνατζερ. Οι μικρότεροι είναι και φτηνοί και πιο ανταγωνιστικοί. Τι θα κάνω; Όλα τέλειωσαν για μένα. Θέλω να πεθάνω» έλεγε και ξαναέλεγε, απελπισμένα.

Διερεύνησα ποσό σοβαρές ήταν οι αυτοκτονικές ιδέες και φάνηκε ότι δεν είχε κάποιο οργανωμένο σχέδιο στο μυαλό του αλλά σχετίζονταν περισσότερο με την επιθυμία του να σκοτώσει τον καινούργιο εαυτό του που δεν ανταποκρινόταν στον αντίστοιχο ιδανικό του και επομένως, δεν μπορούσε να αποδεχτεί. Η θεραπεία του κράτησε τέσσερις μήνες.

Κύρια ιάματα που βοήθησαν τον Ερρίκο να αναδιοργανωθεί και να προσανατολιστεί σε καινούργιους στόχους και ευκαιρίες στη ζωή ήταν:

Το Waratah (AB) για την απελπισία, το σοκ και τον τρόμο που προκλήθηκαν από την απόλυση. Του έδωσε κουράγιο, επιμονή, προσαρμοστικότητα, δεξιότητες επιβίωσης σε αντίξοες καταστάσεις.

To Saint John’s Wort (FES) για την κατάθλιψη και τη δυσκολία στον ύπνο. Το Saint John’s Wort βοηθά το φως να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα. Το φως λειτουργεί πάνω στον Εαυτό σαν μια πνευματική δύναμη που φωτίζει και γειώνει την συνειδητότητα.

Το Walnut (BC) για να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση και να μην επηρεάζεται από την αίγλη του παρελθόντος. Για να βρει το κουράγιο να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

To Swan River Myrtle (LΕA) για την αδικία που ένοιωσε ότι έγινε εις βάρος του. Του έδωσε εσωτερική δύναμη έτσι ώστε να μην ταράζεται συναισθηματικά όταν κάποιος είναι άδικος μαζί του.

To Coral Tree (SA) για την αναμονή αρνητικών εξελίξεων στη ζωή του και το φόβο του μέλλοντος που τον διακατείχε. Φέρνει σε επαφή με την αγάπη, την προστασία και τη χαρά που έχουμε μέσα μας.

To Mountain Rose (SA) για τις αυτοκτονικές ιδέες. Αυτό το ίαμα διαπερνά το μοτίβο του πόνου και του φόβου, ανοίγοντας μια πύλη σε ένα φωτεινό όραμα. Το δικό του.

Το Buttercup (FES) για να μην κρίνει τον εαυτό του σύμφωνα με τα συμβατικά κοινωνικά πρότυπα και να σταματήσει να αμφιβάλλει και να ντρέπεται για αυτόν.Τον έφερε σε επαφή με το δικό του φως.

Το Gymea Lily (AB) για τον "μεγαλειώδη εαυτό". Τον βοήθησε να περιορίσει τις υψηλές απαιτήσεις και τα ιδανικά του έτσι ώστε η απόσταση αυτού που είναι τώρα, σε σχέση με αυτό ήταν, να γίνει αποδεκτή και να μην βιώνεται συντριπτικά.

Το Woolly Banksia (LΕA) τον υποστήριξε να ξεφύγει από την απελπισία και να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να ξαναφτιάξει την ζωή του χωρίς τον κίνδυνο της αποτυχίας. Δίνει έμπνευση σε αυτούς που είναι αποθαρρημένοι και διστάζουν να προχωρήσουν μπροστά.

Το Star of Bethlehem (Australian) (LΕA) αποδείχτηκε ένα ίαμα κλειδί στην επαγγελματική του εξέλιξη γιατί τον ενέπνευσε να βρει καινούργιες, δημιουργικές λύσεις και ευκαιρίες που δεν είχε φανταστεί. Με δημιουργικότητα και ελπίδα, οι αντίξοες καταστάσεις της ζωής μπορούν να ανατραπούν. Πέντε μήνες μετά την απόλυση του γύρισε την πλάτη στο απαιτητικό επάγγελμα του μάνατζερ (κάτι που ήθελε, χρόνια, να κάνει) και άνοιξε με έναν επίσης απολυμένο συνάδελφο και φίλο του, μια εμπορική εταιρεία.


Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία, τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού, έχουν παραλλαχθεί έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων.


Διαβάστε περισσότερα για τη Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία >>  


ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)