Συμβουλευτική / Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
Βελτίωση - Εξάλειψη Συμπτωμάτων

Η Εκδίκηση της Δώρας - Κατάθλιψη / Θυμός


Η Δώρα 31 χρονών, γραμματέας άνεργη, ήρθε στη θεραπεία (5 χρόνια πριν), επειδή δεν μπορούσε να φτιάξει τη ζωή της, γιατί παρουσίαζε μια επίμονη δυσκολία να βρει δουλειά και μια αδυναμία να κάνει στενή σχέση με τους άνδρες που συναντούσε. ‘Ένοιωθε ότι δεν μπορούσε να τους εμπιστευτεί. Παρουσίαζε επίσης μια ελαφριά κατάθλιψη και όταν έμπαινε σε απελπισία φλερτάριζε στο μυαλό της με την αυτοκτονία, αλλά τίποτε παραπάνω.

Ζούσε στο σπίτι των γονιών της μιας και δεν μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό της. Είχε άριστη σχέση με την μητέρα της και μοιραζόντανε μαζί της τα πάντα. Το πρόβλημα βρισκόταν στη σχέση με τον πατέρα ο οποίος ήταν πάντα απόμακρος συναισθηματικά, παρότι τυπικά παρών.

Όταν την ρώτησα πιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι γι αυτήν στο να βρει εργασία μου είπε ότι, όταν ήταν να δώσει συνέντευξη σε έναν άνδρα επαγγελματία, ένοιωθε μεγάλη δυσφορία και θυμό και κατά την διάρκεια της συνέντευξης της έρχονταν έμετος και αναγκαζόταν να φύγει.

Αποδείχτηκε στην θεραπεία ότι η αδυναμία της να δουλέψει ή να δοθεί σε έναν άνδρα λειτουργούσε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας, μια μομφή κατά της ανύπαρκτης σχέσης με τον πατέρα της και το να εγκαταλείψει αυτή την στάση θα σήμαινε ότι τον συγχωρεί και παραιτείται από την θέση της διεκδίκησης της αγάπης του στην όποια είχε κολλήσει με απόλυτη μνησικακία και θυμό.

Ενδεικτικά ιάματα που την βοήθησαν μαζί με την ψυχοθεραπεία να αποκαταστήσει την σχέση της με τον άνδρα και να επιτρέψει στον εαυτό της να μπει στη ζωή και να βρεί δουλειά και σχέση, ήταν τα εξής:

To Flowering Quince (SA) την βοήθησε να ξεπεράσει την κατάθλιψη και τον θυμό που βρισκόταν κάτω από αυτήν, φέρνοντας την αντιμέτωπη επίσης και με την οργή που ασυνείδητα μαινόταν κάτω από την απελπισία και διευκολύνοντας την να την αποδεχτεί και να την μεταμορφώσει σε χαρά. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η Δώρα είχε συναίσθηση του θυμού προς τον πατέρα, αλλά όχι της τεράστιας οργής που υπέβοσκε και δεν τα είχε συνδέσει και τα δύο με την κατάθλιψη της.
Οι αυτοκτονικές ιδέες, ουσιαστικά, αφορούσαν την επιθυμία θανάτου του πατέρα της που, ως μη αποδεκτή, στρεφόταν πίσω προς τον εαυτό της.

Το Baby Blue Eyes (FES) απάλυνε την δυσπιστία, την ανασφάλεια και την αμυντικότητα που ένοιωθε προς τους υποψήφιους συντρόφους και τους άνδρες που έδινε συνέντευξη για να προσληφθεί. Της ενέπνευσε πίστη, επιστοσύνη και ασφάλεια απέναντι στον άνδρα και τη σχέση μαζί του. Αυτό είναι ένα ίαμα που μεταπλάθει την δυσπιστία που έχει προέλθει μέσα από την κακή σχέση με τον πατέρα, ενώ, ψυχαναλυτικά, η δυσπιστία γεννιέται μέσα από την μη συντονισμένη σχέση του παιδιού με την μητέρα του. Εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε την εξειδίκευση της ανθοθεραπείας.

Το Cape Blue Bell (LΕA) την ενίσχυσε να ξεφορτωθεί τις παλιές αποσκευές τις γεμάτες με κατηγόρια, πίκρα και μνησικακία και να καταλάβει ότι έτσι διαιώνιζε την ανικανότητα της να βρει δουλειά αλλά και να φτιάξει μια ικανοποιητική σχέση. Συναισθάνθηκε ότι μόνο η αγάπη και η χαρά εγγυώνται ένα πληρέστερο και ευτυχισμένο μέλλον.

Το Donkey Orchid (LΕA) την βοήθησε να καταλάβει το ρόλο που έπαιζε και η εκδικητικότητα προς τον πατέρα στην διαιώνιση της ανικανότητας της να βρεί δουλειά και σύντροφο. Την υποστήριξε να αποστασιοποιηθεί από την αίσθηση ότι δεν αγαπήθηκε από τον άνδρα και να βρει ειρήνη μέσα της για να καταφέρει να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο αφού αυτό την ενδιέφερε από την αρχή.

Το Mexican Shell Flower (DA) της ενίσχυσε την θέληση να συναντήσει τη ζωή και τις πιθανότητες που ανοίγονταν μπροστά της.Την βοήθησε να βγεί από το καβούκι της και να μπορεί να αντιμετωπίσει με άνεση τις διαδικασίες που συνεπάγονταν από την αναζήτηση εργασίας.

Πριν τον πέμπτο μήνα της θεραπείας της, έδωσε συνέντευξη στον υπεύθυνο μιας ασφαλιστικής εταιρείας και πήρε την θέση της γραμματέως ενός μάνατζερ της εταιρείας. Μια σχέση μόνιμη και ικανοποιητική κατάφερε να κάνει γύρω στον όγδοο μήνα της θεραπείας η οποία μετά τέσσερα χρόνια κατέληξε σε γάμο.


Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού έχουν παραλλαχθεί έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων.
ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)