Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
Βελτίωση και Εξάλειψη Συμπτωμάτων 

Η Εξάρτηση της Έλενας- Κατάθλιψη

Όταν η Έλενα ήρθε σε μένα ήταν 52 χρονών(7 χρόνια πριν). Από τα 28 της χρόνια είχε ήδη μπει σε επανειλημμένα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια και έπαιρνε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Ήταν λογίστρια αλλά, τα τελευταία δύο χρόνια,είχε πάρει σύνταξη επειδή ένοιωθε μεγάλη αδυναμία και εξάντληση και δύσκολα μπορούσε να ανταποκριθεί στην εργασία της. Ήρθε στη θεραπεία για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της έντονης αδυναμίας και κόπωσης που ένιωθε.

Έμενε με την μητέρα της η οποία ήταν καθηλωμένη σε μια καρέκλα, έντονα παρερμηνευτική, και ιδιαίτερα κακότροπη ή μάλλον υβριστική με την Έλενα, η οποία είχε αναλάβει την φροντίδα της. Δεν τολμούσε όμως να βγει έξω καθόλου γιατί η μητέρα της «την ήθελε εκεί».

`Όταν ρώτησα την Έλενα τι ένιωθε για τον τρόπο που της φερόνταν η μητέρα της, μου απάντησε σαν ψυχοθεραπεύτρια: Με τα παιδικά χρόνια που πέρασε (Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά κ.λ.π.), τραυματίστηκε ψυχικά και νοιώθει ανασφάλεια, γι αυτό δεν με αφήνει να κάνω καμιά βόλτα, τι να περιμένει κανείς;» Μια δικαιολογία για τον άλλο υπήρχε πάντα, ακόμα και στην περίπτωση της αδελφή της που έμενε στην ίδια πολυκατοικία με αυτήν αλλά αρνούνταν να συμμετέχει στην φροντίδα της μητέρας τους. Ο πατέρας είχε πεθάνει δέκα χρόνια πριν.

Η ίδια διατηρούσε σχέση, επί 22 χρόνια, με ένα Βορειοευρωπαίο ,τον Πάτρικ, ο οποίος εξ αιτίας της εργασίας του έκανε συχνά ταξίδια στην χώρα του και αυτό της στοίχιζε πολύ. Τότε ήταν που έπεφτε σε επεισόδια κατάθλιψης. Πριν δύο χρόνια χώρισαν οριστικά επειδή την εύρισκε υπερβολικά γραπωμένη επάνω του και ένοιωθε ασφυκτικά.

Ένα πράγμα που μου έκανε επιπλέον εντύπωση ήταν ότι ενώ η σχέση της είχε λήξει εδώ και καιρό, ζούσε ζωντανά ακόμα μέσα της. Συνέχισε να του γράφει γράμματα σχεδόν κάθε μέρα γράμματα που είτε δεν έστελνε, είτε έστελνε και δεν λάβαινε απάντηση. Στα γράμματα αυτά παραδέχονταν ότι εκείνος είχε δίκιο που έφυγε γιατί είχε καταντήσει φορτική, αλλά θα άλλαζε αν αυτός γυρνούσε.

Ο δεσμός ζούσε μέσα της με τέτοια σφοδρότητα και έμοιαζε σαν να μην μπορούσε να αποδεχτεί ότι η σχέση είχε ήδη τελειώσει. Αρχικά, δεν είχε καμιά επαφή με το θυμό που είχε μέσα της για τους κύριους ανθρώπους της ζωής της, αλλά αργότερα σε σχετική ερώτηση μου, απάντησε ότι αν δεν ήταν τόσο υποχωρητική και συγχωρητική θα τους είχε σκοτώσει όλους.

Συνολικά, η θεραπεία της διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Τα φάρμακα της, με την επίβλεψη του ψυχιάτρου της, είχαν μειωθεί, ήδη κατά 80%, την περίοδο που σταμάτησε την θεραπεία, κάτι που δεν ανέμενε ποτέ.


Η Έλενα ήρθε στη θεραπεία για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της έντονης αδυναμίας και εξάντλησης που ένοιωθε. Είχε κάνει όλες τις ιατρικές εξετάσεις που επιβεβαίωσαν κάτι που ήδη γνώριζε, ότι δηλαδή τα συμπτώματα της είχαν ψυχολογική αιτιολογία.

Παρ’ότι τα συμπτώματα αυτά ανήκαν στα πλαίσια της "ανακλιτικής" κατάθλιψης που είχε όπου το άγχος αποχωρισμού και ο φόβος της εγκατάλειψης παίζουν κυρίαρχο ρόλο, δύο ιάματα κατάφεραν, από την αρχή, να αναστηλώσουν τις ζωτικές της δυνάμεις:

To Red Triggerplant (LΕA) την βοήθησε να ξαναβρεί την αίσθηση της ολότητας του εαυτού της και να αναζωογόνηθεί τόσο ψυχικά και όσο και σωματικά. Της έδωσε την ικανότητα να αντιμετωπίσει, σταδιακά, και πάλι την ζωή.

Το Candle of Life (LΕA) την βοήθησε να ξανανάψει τo κερί μιας ζωής που όπως έλεγε χαρακτηριστικά, τρεμόσβηνε. Την ενέπνευσε να αφήσει πίσω τα βάρη που κουβαλούσε και να αναζητήσει για πρώτη φορά την εκπλήρωση έξω από σχέσεις εξάρτησης, όπως αυτές με την μητέρα της και το πρώην δεσμό της.

Αυτά τα δύο ανθοιάματα πλαισιώθηκαν από ανθοιάματα όπως:

Το Milkweed (FES) για τη κατάθλιψη που σαν κύριο χαρακτηριστικό της έχει τη βαθιά εξάρτηση από τους άλλους και από τα φάρμακα. Το Milkweed είναι ένα ίαμα κλειδί για τις βαριές καταθλίψεις (και όχι, μόνον) διότι αντιστρέφει την παλινδρόμηση της κατάθλιψης και ενισχύει της δυνάμεις του εγώ, χαρίζοντας μεγαλύτερη αυτονομία.

Το Bleeding Heart (FES) της ενίσχυσε την συναισθηματική της ελευθερία, κατευνάζοντας το άγχος αποχωρισμού και την παθολογική λαχταρά που την διακατείχε, παραδείγματος χάριν, για τον Πάτρικ.

Το Scleranthus (FES) την ενθάρρυνε στην επίλυση της αμφιταλάντευσης και της αναποφασιστικότητας: «να μείνω ή να φύγω μέσα από μια τέτοια σχέση;(με τη μητέρα της)».

Το Monga Waratah (AB) την ενίσχυσε μειώνοντας τα συναισθήματα αποδυνάμωσης και εξάρτησης από τους άλλους και υποστηρίζοντας δραστικά την αυτονομία της.

Το Red Chestnut (BC) ελάττωσε την υπερβολική μέριμνα για τους άλλους και την δίδαξε την υγιή συμπόνια.

Το Sow Thistle (DA) την βοήθησε να αντιμετωπίσει πρόσφορα την επιθετική συμπεριφορά της μητέρας της.

To Bouvardia (DA) ενίσχυσε την θέληση της να αντιμετωπίσει την ζωή άμεσα και συνειδητά χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί την άρνηση των γεγονότων, για να επιβιώσει.

Η Depossesion Formula (DA) (μια φόρμουλα πολλαπλών χρήσεων) συνέβαλε καίρια στο να απεμπλακεί από την εμμονή των γραμμάτων στον πρώην φίλο της και να αποδεσμευτεί συναισθηματικά από αυτόν.

To Scarlet Monkeyflower (FES) την βοήθησε, μετά τους επτά πρώτους μήνες της θεραπείας, να έρθει σε επαφή με τον θυμό της και να τον εκφράσει λειτουργικά.


Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία, τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού έχουν παραλλαχθεί, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων.


Διαβάστε περισσότερα για τη Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία >>  


ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)