Μαρία Δρακοπούλου M.A. Ψυχοθεραπεύτρια | Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία | Ψυχοθεραπεία / Ανθοθεραπεία

Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
 
Βελτίωση - Εξάλειψη Συμπτωμάτων 

Η Υπερυπευθυνότητα του Ανδρέα - "Ενδοβλητική Κατάθλιψη"

Ένα παράδειγμα "ενδοβλητικής" κατάθλιψης είναι ο Ανδρέας 37 χρονών, άγαμος, είναι τμηματάρχης σε Τράπεζα. Ήρθε στη θεραπεία(10 χρόνια πριν) γιατί δεν είχε όρεξη να δουλέψει, θα παραιτούνταν ευχαρίστως, όπως είπε. Δεν έπαιρνε χαρά από τίποτε στην ζωή του πια, ούτε ακόμα, από την εργασία του. Καταλάβαινε, όμως, ότι έπρεπε να το ξεπεράσει γιατί αυτή ήταν η δουλειά του. Τους τελευταίους 3 μήνες, πριν έρθει στην θεραπεία, είχε παρουσιάσει καταθλιπτική διάθεση, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα αναξιότητας και συνεχείς αυτομομφές.

Όλα άρχισαν, 6 μήνες πριν, όταν ήρθε στο τμήμα του ένας υπάλληλος με «ψυχολογικά προβλήματα» που αποσυντόνισε όλη την ομάδα του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, τους τελευταίους 4 μήνες, δεν κατάφερνε να πιάσει τους στόχους που συνήθιζε να πιάνει. Πάντα ήθελε να έχει την έγκριση και την εκτίμηση των ανωτέρων του. Όταν του έκαναν παρατήρηση για την μειωμένη απόδοση του ήταν σαν να τον πυροβολούσαν στη καρδιά, όπως είπε. Δεν μπορούσε να το ξεπεράσει, του ερχόνται τρέλα. «Δεν αξίζω τίποτα. Καλύτερα να πεθάνω. Ποτέ δεν θα μπορέσω να ξανακερδίσω την εμπιστοσύνη και την εύνοια τους».

Ένοιωθε τεράστια ντροπή. Το χειρότερο γι αυτόν ήταν ότι δεν έθεσε εγκαίρως υπ’όψιν του διευθυντή του την προβληματική συμπεριφορά του νέου υπαλλήλου. Αυτό το χρεώνει στον εαυτό του, όπως και για το ότι δεν κατάφερε να βάλει όρια στο νέο υπάλληλο. Στην ερώτηση μου, αν δεν κουράζεται να προλαβαίνει τα λάθη και τις ατασθαλίες των άλλων, μου απάντησε ότι αυτή ήταν η δουλειά του, γι αυτό πληρώνονταν και αν γινόταν κάποιο λάθος ήταν δικό του φταίξιμο διότι κάτι θα του είχε ξεφύγει. Η θεραπεία του κράτησε δύο μήνες.

Κύρια ιάματα που τον βοήθησαν να μπορέσει να συγχωρήσει τον εαυτό του και να προχωρήσει ήταν:

To Borage (FES) για το χτύπημα στην καρδιά που ένοιωσε, μετά από την επίπληξη των ανωτέρων του και την κατάθλιψη που επακολούθησε.Ενίσχυσε τις δυνάμεις της καρδιάς και του έδωσε κουράγιο και αισιοδοξία.

Το Cherry Plum (BC) τον ενδυνάμωσε αλλά και τον βοήθησε να χαλαρώσει τον υπερβολικό έλεγχο του εαυτού του. Επίσης, περιόρισε την απελπισία και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Το Gorse (BC) δόθηκε για την αποθάρρυνση και την απελπισία του ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί στα μάτια των διευθυντών του. Εμπνέει βαθειά και σταθερή πίστη, ηρεμία πνεύματος και ελπίδα. Ένα εξαιρετικά δυνατό ίαμα για την απελπισία.

Το Pine (BC) μαλάκωσε την ενοχή του ότι φταίει για όλα, υποστήριξε την αποδοχή και τη συγχώρηση του εαυτού του, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδεσμευτεί από την αυτουποτίμηση και τη συναισθηματική παράλυση, και να προχωρήσει μπροστά.

Το Foothills Paloverde (DA) εξισορρόπησε το άγχος που προκαλείται από την παθολογική αυτοκριτική και την αυτοαπόρριψη. Προώθησε επίσης την επαφή με τα συναισθήματα του έτσι ώστε να τα μοιράζεται με τους άλλους.

Το Plumbagο (SA) απάλυνε την ντροπή που εκδηλώνεται σαν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση αναξιότητας. Συνήθως συνυπάρχει μια υπερπροσαρμογή στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων. Επαναφέρει τη δύναμη και την ακεραιότητα του εαυτού έτσι ώστε να μην καταποντίζεται από τα αρνητικά σχόλια των άλλων.

Το Red Grevillea (AB) έδωσε ώθηση στην τόλμη και την ανεξαρτησία του. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα που είναι ευαίσθητα στην κριτική και εξαρτώνται από τη γνώμη των άλλων.

To Illawarra Flame Tree (ΑΒ) απάλυνε την αίσθηση της απόρριψης από τους διευθυντές του. Συνέβαλε στην αποδοχή, εμπιστοσύνη και εσωτερική δύναμη του εαυτού του.

Το Oak (BC) είναι το ίαμα της υπερπροσπάθειας. Τον βοήθησε να απεμπλακεί από το σύνδρομο του ήρωα που τον διακατείχε και σταδιακά σταμάτησε να τα παίρνει όλα πάνω του και αποδέχτηκε τα όρια του.

Το Sow Thistle (DA) τον βοήθησε να αντιμετωπίσει σωστά την διασπαστική συμπεριφορά του καινούργιου υπαλλήλου του και να μην φοβάται.

Το Saguaro (DA) τον υποστήριξε να αντιμετωπίσει την εξουσία με λιγότερο δέος και τρόμο, σαν ίσος προς ίσον.

Το Zinnia (FES) , πριν το τέλος της θεραπείας, αποδείχτηκε το ίαμα του, μιας και τον βοήθησε να αποτινάξει τον υπερσοβαρό εαυτό του και να βρει τη χαρά και τη διάθεση για παιχνίδι του εσωτερικού, καταπιεσμένου παιδιού του.


Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία, τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού, έχουν παραλλαχθεί έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων.


ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)