Μαρία Δρακοπούλου M.A. Ψυχοθεραπεύτρια | Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία | Ανθοϊάματα | Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία στην Πράξη


Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
Βελτίωση - Εξάλειψη Συμπτωμάτων

Γιώργος - Το Δεξί Χέρι του Αφεντικού - Εξάρτηση / Αλλοτρίωση

Ο Γιώργος, 42 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος, ανύπανδρος, ήρθε στην θεραπεία (6 χρόνια πριν) μετά από την συνεχή και επίμονη πίεση του καλύτερου του φίλου να δει έναν ειδικό γιατί φαινόταν ότι είχε ξεχάσει να ζει για τον εαυτό του δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες των άλλων και δη του αφεντικού του.

Ο ρόλος της ζωής του ήταν «το δεξί χέρι του αφεντικού» και όχι μόνον. Η πιο καταφανώς προβληματική συμπεριφορά του ήταν η συνεχής προσαρμογή στις όποιες ανάγκες του αφεντικού του. Ο καφές έφτανε στα χέρια του όταν έπρεπε, έπαιρνε τα παιδιά του από το σχολείο, το κινητό του πάντα σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε κάλεσμα του. Ένοιωθε ότι τίποτε δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει την εύνοια του και σε αυτό το σημείο ένοιωθε αυτολύπηση, θυματοποίηση και ένα είδος μαρτυρικότητας.

Όταν τον ρώτησα πως ο ίδιος έβλεπε την συμπεριφορά του, μου απάντησε ότι μπορεί ότι έκανε να ήταν έξω από τα όρια του επαγγελματικού του καθήκοντος, αλλά πάνω από όλα τον ενδιέφερε να είναι εξυπηρετικός και ικανός στα μάτια του αφεντικού του. Θέλησα να μάθω για την υπόλοιπη ζωή του, εκτός γραφείου, αλλά το μόνο που φάνηκε ήταν ότι είχε μια καλή σχέση με την μητέρα του που διατηρούσε τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτήν του αφεντικού του.

Επομένως η επιθυμία του να ευχαριστήσει τους άλλους αλλά και να πάρει την αναγνώριση τους ήταν το κύριο θέμα της ζωής του. Η θεραπεία έδειξε ότι κάτω από αυτήν την αδιάκοπη μέριμνα για την αναγνώριση και αποδοχή των άλλων κρυβόταν ένας σκληρός, κριτικός, απαιτητικός πατέρας που ποτέ δεν ήταν ευχαριστημένος μαζί του. Επιπλέον, φάνηκε ότι αυτή η εξωτερική προσήνεια και εξυπηρετικότατα έκρυβε μια αίσθηση εαυτού λίγου, ανεπαρκή, ελαττωματικού και ανάξιου να αγαπηθεί (ως αποτέλεσμα της απόρριψης από τον πατέρα του).

Μερικά από τα ανθοϊάματα που τον βοήθησαν να βρει μια σωστή αίσθηση αναλογίών τόσο για την ικανοποίηση του άλλου όσο και για την αποδοχή του εαυτού του ήταν:

Το Inner Father(DA) Αυτή η φόρμουλα τον βοήθησε να ενεργοποιήσει και να βαθύνει την σύνδεση του με τον εσωτερικό αρχετυπικό πατέρα. Ιδιαίτερα ενδείκνυται όταν ο πατέρας ήταν συναισθηματικά απών ή κατ’άλλον τρόπο ελλειμματικός.

Το Alleviates Obsession (PG) Τον βοήθησε αρχικά να διαπραγματευτεί την εμμονή του για την ικανοποίηση και την άνεση του αφεντικού του. ¨Ένα καταπληκτικό ίαμα για κάθε είδους εμμονή.

Το Chicory (BC) Ο Γιώργος έπασχε, μεταφορικά μιλώντας, από μια συναισθηματική συμφόρηση. Το Chicory τον βοήθησε να μπορέσει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις προσωπικές του επιθυμίες και ελλείμματα που εμπλέκονταν με μια αυθεντική και απρόσωπη φροντίδα και αγάπη για τον άλλον(έτσι όπως θα έπρεπε να είναι η μέριμνα για το αφεντικό του). Τον ώθησε να βγει από τη θέση της αυτολύπησης, της εξάρτησης και της μαρτυρικής του αυταπάρνησης.

Το Red Chestnut (BC) τον υποστήριξε να απεμπλακεί από την υπερβολική μέριμνα και την ανησυχία για τους άλλους έτσι ώστε να μπορεί να νοιάζεται χωρίς να ταυτίζεται υπερβολικά.

Το Peach (SiNE), συναφές ίαμα, τον δίδαξε τι θα πει ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση ανεξάρτητη από προσωπικές ανάγκες, κενά και ελλείμματα.

Το Goldenrod (FES) τον βοήθησε να αναπτύξει μια ατομικότητα εμπνευσμένη από τις δικές του αξίες και πεποιθήσεις έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από συγγενικούς ή άλλους κοινωνικούς δεσμούς.

Το Alpine Azalea (AL) τον βοήθησε να σταματήσει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και την αξία του, να τον αγαπήσει και να τον αποδεχτεί πραγματικά αλλά και να αναπτύξει την απαραίτητη συμπόνια και κατανόηση για την προσωπική του ιστορία και τo τραύμα που κουβαλούσε.Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού έχουν παραλλαχθεί έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων


ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)