Μαρία Δρακοπούλου M.A. Ψυχοθεραπεύτρια | Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία | Ψυχοθεραπεία / Ανθοθεραπεία


Κατάθλιψη - Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία

Η Ψυχοθεραπευτική του Μέλλοντος

Η κατάθλιψη, για την ψυχιατρική, είναι μια διαταραχή της Διάθεσης ή Συναισθηματική Διαταραχή που έχει πολλά πρόσωπα, εκδηλώσεις και αιτιολογίες. Καθημερινά, ο όρος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την βαριά θλιμμένη διάθεση ή απογοήτευση. Η κατάθλιψη, γενικότερα, διακρίνεται σε α) Μείζονα Κατάθλιψη και β) Δυσθυμία .

Η Mείζων Kατάθλιψη απαιτεί την εκδήλωση ενός τουλάχιστον Καταθλιπτικού επεισοδίου που διαρκεί το λιγότερο δύο εβδομάδες και συνοδεύεται από ποικίλα συμπτώματα. Η Δυσθυμία προϋποθέτει τουλάχιστον δύο χρόνια καταθλιπτικής διάθεσης, ελαφρύτερης σε ένταση από τη Μείζονα Κατάθλιψη και μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται ή μη, από ένα ή περισσότερα Μείζονα Καταθλιπτικά επεισόδια. Εμείς θα εξετάσουμε, εδώ, τη Μείζονα Κατάθλιψη ή τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, όπως ονομάζεται αλλιώς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
  • Συναίσθημα: καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, άγχος 
  • Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα: διαταραχή του ύπνου, διαταραχή της όρεξης, κόπωση, εξάντληση (απώλεια ενέργειας), ψυχοκινητική επιβράδυνση, ψυχοκινητική διέγερση 
  • Κινητοποίηση: απώλεια του ενδιαφέροντος, ανημποριά, έλλειψη ελπίδας, σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας 
  • Σκέψη-Αντίληψη: αισθήματα-σκέψεις ενοχής ή/και αναξιότητας, xαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στη συγκέντρωση 
  • Σωματικά ενοχλήματα 

O Milrod (1) διακρίνει τριών ειδών καταθλίψεις, οι οποίες κυρίως διαφέρουν από ενδοψυχική άποψη. Προτείνει να κατανοήσουμε, πρώτα, τις διαφορές ανάμεσα στη θλίψη, το πένθος και την κατάθλιψη. Η θλίψη έχει να κάνει με την συναισθηματική μας αντίδραση στον πόνο που έχει προκαλέσει μια πραγματική ή φανταστική απώλεια ή αποτυχία. Το πένθος είναι ένας ειδικός τύπος θλίψης, αντίδραση στη πραγματική και μόνιμη απώλεια κάποιου προσώπου που αγαπήσαμε.

Παρ’όλα αυτά, η θλίψη δεν είναι πάντα η απάντηση στην εμπειρία της απώλειας. Πιθανές αντιδράσεις ενδέχεται να είναι ο θυμός, η οργή ή και η επιθετική συμπεριφορά. Αν αυτή η οργή, που προορίζεται για κάποιον άλλο, στραφεί εναντίον μας, τότε η διάθεση μας θα μεταπέσει σε κατάθλιψη. Για την ψυχανάλυση, κάθε κατάθλιψη προκαλείται από μια εσωτερικά κατευθυνόμενη επιθετικότητα.

Στη θλίψη το συναίσθημα που εμπλέκεται είναι η αγάπη, στην κατάθλιψη είναι διάφορες μορφές επιθετικότητας (αggression). Ο θλιμμένος μπορεί να αισθάνεται μειωμένος, δεν υποστηρίζει, όμως ,ότι «είμαι κακός, είμαι αποτυχημένος, αξίζει να τιμωρηθώ». Η στροφή ενάντια στον εαυτό προκαλεί μια πτώση στην αυτοεκτίμηση και μια ενοχή, που χαρακτηρίζουν την κατάτηθλιψη. Η ψυχανάλυση διακρίνει τριών ειδών καταθλίψεις ανάλογα με τη δομή τους: την απλή, την "ενδοβλητική" και την "ανακλιτική". Παρακάτω θα δώσουμε παραδείγματα αυτών των τύπων κατάθλιψης, συνοδευμένα από ένα πραγματικό περιστατικό, μαζί με την ανθοθεραπευτική αγωγή που ακολουθήθηκε.

Η πιο απλή μορφή κατάθλιψης είναι αυτή που προκαλείται όταν ο εαυτός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στους στόχους και τα ιδεώδη του ιδανικού μας εαυτού. Όταν αυτό συμβαίνει, το άτομο συνηθίζει να μέμφεται τον εαυτό του για το ότι δεν στάθηκε αντάξιο των στόχων του.
 
Εδώ ανήκουν τα οδυνηρά παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν την εργασία τους ή μπήκαν στην τρίτη ηλικία, εμπειρίες που βιώνονται σαν μαζική απώλεια των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων τους. Μόλις η επένδυση στην αυτοεικόνα μας χαμηλώσει σημαντικά, η καλή αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας υποχωρεί και αντικαθίσταται από αυτοκριτική και αυτομομφές. Σε αυτόν τον τύπο της κατάθλιψης δεν εμπλέκεται η συνείδηση. Γι αυτό οι αυτοκατηγόριες δεν έχουν ηθική απόχρωση. Αντανακλούν, μόνο, την απογοήτευση της αποτυχίας, που εκφράζεται ως: «είμαι ένας αποτυχημένος».

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ερρίκος*, 51 χρονών, μάνατζερ, με δύο παιδιά. Δούλευε, μέχρι πριν ένα μήνα, αφ’ότου ήρθε στη θεραπεία, ως ανώτερο στέλεχος, σε μια πολυεθνική εταιρεία και έπαιρνε υψηλό μισθό. Η εταιρεία, όμως, λόγω της κρίσης, έκανε μαζικές απολύσεις και ήρθε και η σειρά του. Ήρθε για βοήθεια στη θεραπεία, κάτω από την υπόδειξη/πίεση της γυναίκας του, που δεν άντεχε να τον ακούει να επαναλαμβάνει: «Είμαι μια αποτυχία. Θέλω να πεθάνω», και να μην μπορεί να φάει, ούτε να κοιμηθεί.
 
Στη συνεδρία μας, το πρώτο που είπε ήταν ότι ήταν εξοργισμένος με τους εργοδότες του, γιατί τους δούλεψε πιστά μια ζωή και ένοιωθε αδικημένος…
 Επιπλέον μου ανέφερε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έφτανε η ώρα που δεν θα μπορούσε να ξοδέψει χρήματα για αυτόν, τα παιδιά του και τη γυναίκα του. Τώρα ντρέπεται να τους κοιτάξει στα μάτια διότι ξεσήκωσε τα δύο αγόρια του να σπουδάσουν σε ακριβά σχολεία της Αμερικής και την γυναίκα του να ανοίξει επιχείρηση με γυναικεία ρούχα, για να ασχολείται. «Τώρα τι θα γίνει με αυτούς; Έχω χρήματα, μόνο για έξι μήνες, ακόμα, για να τους στηρίξω. Είμαι ένας ανίκανος, ένας ξοφλημένος, απέτυχα σαν άνδρας, σαν πατέρας και σαν επαγγελματίας. Κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει έναν πενηντάρη μάνατζερ. Οι μικρότεροι είναι και φτηνοί και πιο ανταγωνιστικοί. Τι θα κάνω; Όλα τέλειωσαν για μένα. Θέλω να πεθάνω» έλεγε και ξαναέλεγε, απελπισμένα.
 
Διερεύνησα ποσό σοβαρές ήταν οι αυτοκτονικές ιδέες και φάνηκε ότι δεν είχε κάποιο οργανωμένο σχέδιο στο μυαλό του, αλλά σχετίζονταν, περισσότερο, με την επιθυμία του να σκοτώσει τον καινούργιο του εαυτό που δεν ανταποκρινόταν στον αντίστοιχο ιδανικό του, και επομένως, δεν μπορούσε να αποδεχτεί. Η θεραπεία του κράτησε τέσσερις μήνες.

Κύρια ιάματα που βοήθησαν τον Ερρίκο να αναδιοργανωθεί και να προσανατολιστεί σε καινούργιους στόχους και ευκαιρίες στη ζωή, ήταν:

Το Waratah (AB) για την απελπισία, το σοκ και τον τρόμο που προκλήθηκαν από την απόλυση. Του έδωσε κουράγιο, επιμονή, προσαρμοστικότητα, δεξιότητες επιβίωσης σε αντίξοες καταστάσεις.

To Saint John’s Wort (FES) για την κατάθλιψη και τη δυσκολία στον ύπνο. Το Saint John’s Wort βοηθά το φως να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα. Το φως λειτουργεί, πάνω στον Εαυτό, σαν μια πνευματική δύναμη που φωτίζει και γειώνει την συνειδητότητα.

Το Walnut (BC) για να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση και να μην επηρεάζεται από την αίγλη του παρελθόντος. Για να βρει το κουράγιο να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

To Swan River Myrtle (LA) για την αδικία που ένοιωσε ότι έγινε εις βάρος του. Του έδωσε εσωτερική δύναμη έτσι ώστε να μην ταράζεται συναισθηματικά όταν κάποιος είναι άδικος μαζί του.

To Coral Tree (SA) για την αναμονή αρνητικών εξελίξεων στη ζωή του και το φόβο του μέλλοντος. Φέρνει σε επαφή με την αγάπη, την προστασία και τη χαρά που έχουμε μέσα μας.Waratah               Saint John’s Wort           Walnut                Swan River Myrtle       Coral Tree


To Mountain Rose (SA) για τις αυτοκτονικές ιδέες. Αυτό το ίαμα διαπερνά το μοτίβο του πόνου και του φόβου, ανοίγοντας μια πύλη σε ένα φωτεινό όραμα. Το δικό του.

Το Buttercup (FES) για να μην κρίνει τον εαυτό του σύμφωνα με τα συμβατικά κοινωνικά πρότυπα και να σταματήσει να αμφιβάλλει και να ντρέπεται για αυτόν.Τον έφερε σε επαφή με το δικό του φως.

Το Gymea Lily (AB) για τον "μεγαλειώδη εαυτό". Τον βοήθησε να περιορίσει τις υψηλές απαιτήσεις και τα ιδανικά του, έτσι ώστε η απόσταση αυτού που είναι τώρα, σε σχέση με αυτό ήταν, να γίνει αποδεκτή και να μην βιώνεται συντριπτικά.

Το Woolly Banksia (LA) τον υποστήριξε να ξεφύγει από την απελπισία και να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να ξαναφτιάξει την ζωή του, χωρίς τον κίνδυνο της αποτυχίας. Δίνει έμπνευση σε αυτούς που είναι αποθαρρημένοι και διστάζουν να προχωρήσουν μπροστά.

Το Star of Bethlehem (Australian) (LA) αποδείχτηκε ένα ίαμα κλειδί στην επαγγελματική του εξέλιξη γιατί τον ενέπνευσε να βρει καινούργιες, δημιουργικές λύσεις και ευκαιρίες που δεν είχε φανταστεί. Με δημιουργικότητα και ελπίδα, οι αντίξοες καταστάσεις της ζωής μπορούν να ανατραπούν. Πέντε μήνες μετά την απόλυση του γύρισε την πλάτη στο απαιτητικό επάγγελμα του μάνατζερ (κάτι που ήθελε, χρόνια, να κάνει) και άνοιξε με έναν, επίσης, απολυμένο συνάδελφο και φίλο του, μια εμπορική εταιρεία.**Mountain Rose        Buttercup               Gymea Lily           Woolly Banksia      Star of Bethlehem


Ένας άλλος τύπος κατάθλιψης, η οποία ονομάζεται ενδοβλητική, προκύπτει όταν ο εαυτός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ηθικές του αξίες, αξίες που δημιουργήθηκαν από την εσωτερίκευση (ενδοβολή) νόμων και κανόνων της οικογένειας ή της κοινωνίας.
 
Εδώ το άτομο κατηγορεί τον εαυτό του για κάποια ηθική παράβαση. Η συνείδηση λειτουργεί τιμωρητικά, δημιουργώντας δυσβάστακτη ενοχή. Αφού η συνείδηση δεν εγκρίνει πια τον εαυτό, παύει και να τον υποστηρίζει. Κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής έντασης, μια κατάθλιψη που έχει απόχρωση ηθική και μπορεί να αποδοθεί: «Είμαι κακός. Μου αξίζει να τιμωρηθώ». Αυτού του είδους η κατάθλιψη, πολλές φορές, κρύβει ένα βαθύτερο άγχος αποχωρισμού ή ένα φόβο απόρριψης ή/και εγκατάλειψης.

Ο Ανδρέας* 37 χρονών, άγαμος, είναι τμηματάρχης σε Τράπεζα. Ήρθε στη θεραπεία γιατί δεν είχε όρεξη να δουλέψει, θα παραιτούνταν, ευχαρίστως, όπως είπε. Δεν έπαιρνε χαρά, από τίποτε, στην ζωή του πια, ούτε ακόμα, από τη δουλειά του. Καταλάβαινε, όμως, ότι έπρεπε να το ξεπεράσει γιατί αυτή ήταν η εργασία του. Τους τελευταίους 3 μήνες, πριν έρθει στην θεραπεία, είχε παρουσιάσει καταθλιπτική διάθεση, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα αναξιότητας και συνεχείς αυτομομφές.
 
Όλα άρχισαν, 6 μήνες πριν, όταν ήρθε στο τμήμα του ένας υπάλληλος με «ψυχολογικά προβλήματα» που αποσυντόνισε όλη την ομάδα του. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι τους τελευταίους 4 μήνες δεν κατάφερνε να πιάσει τους στόχους που συνήθιζε να πιάνει. Πάντα ήθελε να έχει την έγκριση και την εκτίμηση των ανωτέρων του. Όταν του έκαναν παρατήρηση για την μειωμένη απόδοση του ήταν σαν να τον πυροβολούσαν στη καρδιά, όπως είπε. Δεν μπορούσε να το ξεπεράσει, του ερχόνται τρέλα. «Δεν αξίζω τίποτα. Καλύτερα να πεθάνω. Ποτέ δεν θα μπορέσω να ξανακερδίσω την εμπιστοσύνη και την εύνοια τους».
 
Ένοιωθε τεράστια ντροπή. Το χειρότερο, γι αυτόν, ήταν ότι δεν έθεσε, εγκαίρως, υπ’όψιν του διευθυντή του, την προβληματική συμπεριφορά του νέου υπαλλήλου. Αυτό το χρεώνει στον εαυτό του, όπως και για το ότι δεν κατόρθωσε να βάλει όρια στο νέο υπάλληλο. Στην ερώτηση μου, αν δεν κουράζεται να προλαβαίνει τα λάθη και τις ατασθαλίες των άλλων, μου απάντησε ότι αυτή ήταν η δουλειά του, γι αυτό πληρώνονταν και αν γινόταν κάποιο λάθος, ήταν δικό του φταίξιμο, διότι κάτι θα του είχε ξεφύγει. Η θεραπεία του κράτησε δύο μήνες.

Κύρια ιάματα που τον βοήθησαν να μπορέσει να συγχωρήσει τον εαυτό του και να προχωρήσει ήταν:

To Borage (FES) για το χτύπημα στην καρδιά που ένοιωσε, μετά από την επίπληξη των ανωτέρων του, και την κατάθλιψη που επακολούθησε.Ενίσχυσε τις δυνάμεις της καρδιάς και του έδωσε κουράγιο και αισιοδοξία.
 
Το Cherry Plum (BC) τον ενδυνάμωσε αλλά και τον βοήθησε να χαλαρώσει τον υπερβολικό έλεγχο του εαυτού του. Επίσης, περιόρισε, την απελπισία και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Το Gorse (BC) δόθηκε για την αποθάρρυνση και την απελπισία του ότι δεν θα μπορέσει, ποτέ, να αποκατασταθεί στα μάτια των διευθυντών του. Εμπνέει βαθειά και σταθερή πίστη, ηρεμία πνεύματος και ελπίδα. Ένα εξαιρετικά δυνατό ίαμα για την απελπισία.

Το Pine (BC) μαλάκωσε την ενοχή του ότι φταίει για όλα, υποστήριξε την αποδοχή και τη συγχώρηση του εαυτού του, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδεσμευτεί από την αυτουποτίμηση και τη συναισθηματική παράλυση, και να προχωρήσει μπροστά.

Το Foothills Paloverde (DA) εξισορρόπησε το άγχος που προκαλείται από την παθολογική αυτοκριτική και την αυτοαπόρριψη. Προώθησε, επίσης, την επαφή με τα συναισθήματα του έτσι ώστε να τα μοιράζεται με τους άλλους.

Το Plumbagο (SA) απάλυνε την ντροπή που εκδηλώνεται σαν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση αναξιότητας. Συνήθως συνυπάρχει μια υπερπροσαρμογή στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων. Επαναφέρει τη δύναμη και την ακεραιότητα του εαυτού έτσι ώστε να μην καταποντίζεται από τα αρνητικά σχόλια των άλλων.

Το Red Grevillea (AB) έδωσε ώθηση στην τόλμη και την ανεξαρτησία του. Είναι, ιδιαίτερα, κατάλληλο για άτομα που είναι ευαίσθητα στην κριτική και εξαρτώνται από τη γνώμη των άλλων.

To Illawarra Flame Tree (ΑΒ) απάλυνε την αίσθηση της απόρριψης από τους διευθυντές του. Συνέβαλε στην αποδοχή, εμπιστοσύνη και εσωτερική δύναμη του εαυτού του.

Το Oak (BC) είναι το ίαμα της υπερπροσπάθειας. Τον βοήθησε να απεμπλακεί από το σύνδρομο του ήρωα που τον διακατείχε και σταδιακά, σταμάτησε να τα παίρνει όλα πάνω του, και αποδέχτηκε τα όρια του.

Το Sow Thistle (DA) τον βοήθησε να αντιμετωπίσει σωστά την διασπαστική συμπεριφορά του καινούργιου υπαλλήλου του και να μην φοβάται.

Το Saguaro (DA) τον υποστήριξε να αντιμετωπίσει την εξουσία με λιγότερο δέος και τρόμο, σαν ίσος προς ίσον.

Το Zinnia (FES), πριν το τέλος της θεραπείας, αποδείχτηκε το ίαμα του, μιας και τον βοήθησε να αποτινάξει τον υπερσοβαρό εαυτό του και να βρει τη χαρά και τη διάθεση για παιχνίδι του εσωτερικού, καταπιεσμένου παιδιού του. **


 
 

Cherry Plum    Gorse                    Pine                Plumbago         Red Grevillea        


Μια τρίτη μορφή κατάθλιψης, η οποία ονομάζεται ανακλιτική, (σχετίζεται με την αρχική εξάρτηση του βρέφους από την μητέρα του) δημιουργείται όταν διατηρούμε σχέση με ένα άτομο που, από τη μια πλευρά, το αγαπάμε και το έχουμε ανάγκη, από τη άλλη πλευρά, όμως, απογοητευόμαστε ή οργιζόμαστε μαζί του και θα θέλαμε να μπορούμε να ξεφύγουμε, από αυτήν την αδιέξοδη σχέση.
 
Αυτή η αμφιθυμική κατάσταση (αγάπη+μίσος) δημιουργεί μέσα μας το φόβο,ότι είτε ότι κινδυνεύει να διαλυθεί η σχέση, είτε ο άλλος θα αποσύρει την αγάπη του. Αυτοί οι φόβοι μας κάνουν να αισθανόμαστε, αβοήθητοι, αδύναμοι και μας εξαντλούν. Φοβόμαστε ότι ο άλλος δεν θα μας αγαπούσε, αν καταλάβαινε ότι αμφιταλαντευόμαστε. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο να μην εκτιμάμε πια τον εαυτό μας και να τον κατηγορούμε για την εξάρτηση  ή/και την αναποφασιστικότητα του, με αποτέλεσμα, η αυτοεκτίμηση μας να χαμηλώνει επικίνδυνα.
 
Επειδή δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το αντικείμενο της αγάπης μας, για να διατηρηθεί η σχέση με λιγότερες εσωτερικές συγκρούσεις το εξιδανικεύουμε, αλλά αυτή η εξιδανίκευση δεν μπορεί να μας κρατήσει για πολύ. Έτσι, μετατρέπεται σε υποτίμηση τόσο του αγαπητού προσώπου όσο και του εαυτού μας και βιώνουμε, εσωτερικά, μια αίσθηση αναξιότητας και μηδαμινότητας που αφορά, όμως, και τους δύο. Πριν την τελική απόσυρση και εγκατάλειψη του στόχου της αγάπης μας, επιχειρούμε να το αναστήσουμε, μέσα μας, με το να το εσωτερικεύσουμε. Σε αυτή τη φάση το σύνδρομο της μελαγχολίας έχει, πια, εγκατασταθεί. Οι καλές πλευρές του εσωτερικού πια αντικειμένου πάνε στην συνείδηση μας και οι κακές στον εαυτό μας.
 
Ο ρόλος της συνείδησης εδώ, είναι αρκετά διαφορετικός από της προηγούμενης περίπτωσης, γιατί η συνείδηση εξαρτάται από την εσωτερίκευση ενός εξωτερικού προσώπου και όχι από την εσωτερίκευση κανόνων, επιταγών και προσδοκιών τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας.

Όταν η Έλενα* ήρθε σε μένα ήταν 52 χρονών. Από τα 28 της χρόνια, είχε, ήδη, μπει σε επανειλημμένα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια,και έπαιρνε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Ήταν λογίστρια αλλά, τα τελευταία δύο χρόνια,είχε πάρει σύνταξη επειδή ένοιωθε μεγάλη αδυναμία και εξάντληση και δύσκολα μπορούσε να ανταποκριθεί στην εργασία της. Ήρθε στη θεραπεία για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της έντονης αδυναμίας και κόπωσης που ένιωθε.
Έμενε με την μητέρα της η οποία ήταν καθηλωμένη σε μια καρέκλα, έντονα παρερμηνευτική, και ιδιαίτερα κακότροπη ή μάλλον υβριστική με την Έλενα, η οποία είχε αναλάβει την φροντίδα της. Δεν τολμούσε, όμως, να βγει έξω, καθόλου, γιατί η μητέρα της «την ήθελε εκεί».
 
`Όταν ρώτησα την Έλενα, τι ένιωθε για τον τρόπο που της φερόνταν η μητέρα της, μου απάντησε σαν ψυχοθεραπεύτρια: Με τα παιδικά χρόνια που πέρασε (Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά κ.λ.π.), τραυματίστηκε ψυχικά και νοιώθει ανασφάλεια, γι αυτό, δεν με αφήνει να κάνω καμιά βόλτα, τι να περιμένει κανείς;» Μια δικαιολογία για τον άλλο υπήρχε πάντα, ακόμα και στην περίπτωση της αδελφή της, που έμενε στην ίδια πολυκατοικία με αυτήν, αλλά αρνούνταν να συμμετέχει της στην φροντίδα της μητέρας τους. Ο πατέρας είχε πεθάνει δέκα χρόνια, πριν.
 
Η ίδια διατηρούσε σχέση, επί 22 χρόνια, με ένα Βορειοευρωπαίο ,τον Πάτρικ, ο οποίος, εξ αιτίας της εργασίας του, έκανε συχνά ταξίδια στην χώρα του, και αυτό της στοίχιζε πολύ. Τότε ήταν που έπεφτε σε επεισόδια κατάθλιψης. Πριν δύο χρόνια χώρισαν οριστικά επειδή την εύρισκε υπερβολικά γραπωμένη επάνω του και ένοιωθε ασφυκτικά. Ένα πράγμα που μου έκανε, επιπλέον, εντύπωση ήταν ότι, ενώ η σχέση της είχε λήξει εδώ και καιρό, ζούσε ζωντανά, ακόμα, μέσα της. Συνέχισε να του γράφει γράμματα, σχεδόν κάθε μέρα, γράμματα που είτε δεν έστελνε, είτε έστελνε και δεν λάμβανε απάντηση. Στα γράμματα αυτά, παραδέχονταν, ότι εκείνος είχε δίκιο που έφυγε, γιατί είχε καταντήσει φορτική, αλλά θα άλλαζε, αν αυτός γυρνούσε.
 
Ο δεσμός ζούσε μέσα της με τέτοια σφοδρότητα και έμοιαζε σαν να μην μπορούσε να αποδεχτεί ότι η σχέση είχε, ήδη, τελειώσει. Αρχικά, δεν είχε καμιά επαφή με το θυμό που είχε μέσα της για τους κύριους ανθρώπους της ζωής της, αλλά αργότερα, σε σχετική ερώτηση μου, απάντησε ότι αν δεν ήταν τόσο υποχωρητική και συγχωρητική θα τους είχε σκοτώσει όλους. Συνολικά, η θεραπεία της διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Τα φάρμακα της, με την επίβλεψη του ψυχιάτρου της, είχαν μειωθεί, ήδη, κατά 80%, την περίοδο που σταμάτησε την θεραπεία, κάτι που δεν ανέμενε ποτέ.

Η Έλενα ήρθε στη θεραπεία για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της έντονης αδυναμίας και εξάντλησης που ένοιωθε. Είχε κάνει όλες τις ιατρικές εξετάσεις ,που επιβεβαίωσαν κάτι που, ήδη, γνώριζε, ότι δηλαδή, τα συμπτώματα της είχαν ψυχολογική αιτιολογία.
Παρ’ότι τα συμπτώματα αυτά ανήκαν στα πλαίσια της ανακλιτικής κατάθλιψης που είχε, όπου το άγχος αποχωρισμού και ο φόβος της εγκατάλειψης παίζουν κυρίαρχο ρόλο, δύο ιάματα κατάφεραν, από την αρχή, να αναστηλώσουν τις ζωτικές της δυνάμεις:

To Red Triggerplant (LA) την βοήθησε να ξαναβρεί την αίσθηση της ολότητας του εαυτού της και να αναζωογόνηθεί τόσο ψυχικά και όσο και σωματικά. Της έδωσε την ικανότητα να αντιμετωπίσει, σταδιακά, και πάλι την ζωή.

Το Candle of Life (LA) την βοήθησε να ξανανάψει τo κερί, μιας ζωής που όπως έλεγε χαρακτηριστικά, τρεμόσβηνε. Την ενέπνευσε να αφήσει πίσω τα βάρη που κουβαλούσε και να αναζητήσει για πρώτη φορά την εκπλήρωση έξω από σχέσεις εξάρτησης, όπως αυτές με την μητέρα της και το πρώην δεσμό της.

Αυτά τα δύο ανθοιάματα πλαισιώθηκαν από ανθοιάματα όπως:

Το Milkweed (FES) για τη κατάθλιψη που σαν κύριο χαρακτηριστικό της έχει τη βαθιά εξάρτηση από τους άλλους και από τα φάρμακα. Το Milkweed είναι ένα ίαμα κλειδί για τις βαριές καταθλίψεις (και όχι, μόνον) διότι αντιστρέφει την παλινδρόμηση της κατάθλιψης και ενισχύει της δυνάμεις του εγώ, χαρίζοντας μεγαλύτερη αυτονομία.

Το Bleeding Heart (FES) της ενίσχυσε την συναισθηματική της ελευθερία, κατευνάζοντας το άγχος αποχωρισμού και την παθολογική λαχταρά που την διακατείχε, παραδείγματος χάριν, για τον Πάτρικ.

Το Scleranthus (FES) την ενθάρρυνε στην επίλυση της αμφιταλάντευσης και της αναποφασιστικότητας: «να μείνω ή να φύγω μέσα από μια τέτοια σχέση;(με τη μητέρα της)».Red Triggerplant          Candle of Life                     Milkweed                Bleeding Heart


Το Monga Waratah (AB) την ενίσχυσε, μειώνοντας τα συναισθήματα αποδυνάμωσης και εξάρτησης από τους άλλους και υποστηρίζοντας δραστικά την αυτονομία της.

Το Red Chestnut (BC) ελάττωσε την υπερβολική μέριμνα για τους άλλους και την δίδαξε την υγιή συμπόνια.

Το Sow Thistle (DA) την βοήθησε να αντιμετωπίσει, πρόσφορα, την επιθετική συμπεριφορά της μητέρας της.

To Bouvardia (DA) ενίσχυσε την θέληση της να αντιμετωπίσει την ζωή άμεσα και συνειδητά χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί την άρνηση των γεγονότων, για να επιβιώσει.

Η Depossesion Formula (DA) (μια φόρμουλα πολλαπλών χρήσεων) συνέβαλε, καίρια, στο να απεμπλακεί από την εμμονή των γραμμάτων στον πρώην φίλο της και να αποδεσμευτεί συναισθηματικά από αυτόν.

To Scarlet Monkeyflower (FES) την βοήθησε, μετά τους επτά πρώτους μήνες της θεραπείας, να έρθει σε επαφή με τον θυμό της και να τον εκφράσει λειτουργικά.**
    Scleranthus                Monga Waratah       Red Chestnut       Scarlet Monkey flower


Μέσα από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει, σε συμφωνία με την ψυχαναλυτική θεώρηση, ότι κάθε είδος διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης, προϋποθέτει ένα είδος παλινδρόμησης σε ένα προηγούμενο στάδιο της νηπιακής μας ανάπτυξης το οποίο δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Αυτή η οπισθοδρομική τάση έχει σαν σκοπό είτε να κλείσει τις ατελείωτες υποθέσεις του παρελθόντος, είτε να μας γυρίσει σε έναν πιο θελκτικό και βιώσιμο τρόπο ύπαρξης. Σε κάθε περίπτωση, η παλινδρόμηση ελαττώνει την επαφή μας με το παρόν και τον λογικό τρόπο σκέψης και χρειάζεται να αντιστραφεί με ανθοιάματα που υποστηρίζουν την παραμονή μας στο εδώ και τώρα. Τέτοια ανθοϊάματα είναι τα: Milkweed (FES), Red Lily (AB), Sundew (AB), Lima Bean (PG) (εξαιρετικά γειωτικό) κ.ά.*Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού, έχουν παραλλαχθεί, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων.


**(Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα αποτελέσματα του συνδυασμού ψυχοθεραπείας-ανθοθεραπείας
φαίνονται αμέσως μετά την λήψη του πρώτου σχήματος ανθοθεραπείας. Αυτό καθορίζει και την συνέχιση ή μη της θεραπείας. Επομένως, από τη αρχή δίνεται η ευκαιρία στον θεραπευόμενο να διαπιστώσει τα οφέλη αυτού του θεραπευτικού συνδυασμού για αυτόν). 
 

1. Milrod ,D. (1988) A Current View of the Psychoanalytic Theory of Depression—With Notes on the Role of Identification, Orality, and Anxiety. ). Psychoanalytic Study of the Child, 43:83-99

 
 
 

 ΚΛΕΙΔΑ:

AB: Australian Bush Flower Essences

BC: Bach Flower Essences

DA: Desert Alchemy Flower Essences

FES: Flower Essences Society

LA: Living Essences of Australia

PG: Pegasus Flower Essences and Gem Elixirs