Μαρία Δρακοπούλου M.A. Ψυχοθεραπεύτρια | Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία | Ανθοϊάματα | Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία στην Πράξη

Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία  
Βελτίωση και Εξάλειψη Συμπτωμάτων 


Νέλλη - Η Κοπέλα που δεν Αγαπήθηκε - Χρόνια Δυσθυμία

Η Νέλλη, 45 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος, ήρθε στην θεραπεία (7 χρόνια πριν) μετά από παραπομπή του ομαδικού θεραπευτή της ο οποίος έκρινε ότι έπρεπε να κοιτάξει πιο επισταμένα ορισμένα θέματα με τον χαρακτήρα της. Αυτά ήταν η χρόνια δυσθυμία, ή εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αίσθηση αναξιότητας, ντροπής και ενοχής που την ταλαιπωρούσαν, καθώς και η πεποίθηση ότι κανείς δεν δεν την είχε αγαπήσει, αλλά αυτό το άξιζε γιατί ήταν «κακιά» στο βάθος.

Είχε μια σχέση 10 χρόνων με έναν άνδρα 10 χρόνια μικρότερο της αλλά, ενώ ήθελε να παντρευτεί, θεωρούσε ότι δε άξιζε την αγάπη του και δεν έθιγε το θέμα. Παρόλο που τα πιο πάνω συμπτώματα μπορούν να υπαχθούν  στα πλαίσια μιας καταθλιπτικής διαταραχής της προσωπικότητας*, η διάγνωση, από μόνη της, ποτέ δεν αποδεικνύεται επαρκής για να θεραπεύσει μια ψυχική κατάσταση.

Η Νέλλη ήταν το τέταρτο και ανεπιθύμητο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας, η οποία είχε κτυπηθεί από το σύνδρομο Down της τρίτης κόρης. Η Νέλλη ήρθε στον κόσμο 4 χρόνια μετά και ήταν «περιττή, επιβαρυντική και άσχημη». Σωστά, κατά την γνώμη της, δεν την αγαπούσε η μητέρα της. Είχε πιο σοβαρά πράγματα να κάνει .Η Νέλλη έφυγε τελικά από το χωριό της, στα δεκαοκτώ της χρόνια, για να αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα, μια τύχη που την βρήκε στο πρόσωπο του αφεντικού του εργοστασίου όπου προσελήφθηκε, γιατί την είχε σαν παιδί του.

Τα κεντρικά ιάματα που βοήθησαν την Νέλλη να αγαπήσει και να πιστέψει στον εαυτό της καθώς και να προχωρήσει στη ζωή ήταν:

Το Mariposa Lily (FES) απάλυνε την αποξένωση και την εγκατάλειψη που ένοιωθε από την πραγματική της μητέρα, φέρνοντας την σε επαφή με την αγάπη, την φροντίδα, το έλεος της  αρχετυπικής μητέρας που έχουμε μέσα μας. Βοηθά να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν από την εμπειρία της σχέσης με την ατελή, απορριπτική και ματαιωτική, γήινη μητέρα.

Το Christ Thorn (SA) την βοήθησε να τιμήσει και να εκτιμήσει τον εαυτό της. Κατάλαβε ότι η απουσία αίσθησης της αξίας της, η παραμέληση του εαυτού της, η υποταγή στις απαιτήσεις των άλλων διαιωνίζαν την πεποίθηση ότι είναι ελλειμματική και ανεπαρκής. Την βοήθησε στην δυσθυμία όπου, ιδιαίτερα, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, αυτοσεβασμού και η αυτοπαραμέληση είναι κεντρικά ζητήματα.

Το Sturt Desert Rose (ΑΒ) την βοήθησε περαιτέρω να ξεπεράσει την ενοχή και την χαμηλή αυτοεκτίμηση της και την υποστήριξε να ακολουθεί και να εκφράζει τις δικές της πεποιθήσεις και τη δικές της αξίες χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται.

To Scarlet Monkeyflower (FES) την βοήθησε να έρθει σε επαφή με απαρνημένα συναισθήματα θυμού έτσι ώστε να τα ενσωνατώσει στην αίσθηση του εαυτού της και να μην τον στρέφει συνεχώς εναντίον της.

Το Sydney Rose (ΑΒ) την βοήθησε να νοιώσει ότι, στη πραγματικότητα, δεν υπάρχει χωρισμός, εγκατάλειψη και απουσία αγάπης. Με την γλυκειά του δόνηση την έκανε να αισθανθεί ότι είμαστε όλοι ένα, ασφαλείς και ειρηνικοί και η αγάπη είναι δεδομένη.

To Sea Holly (FH) ανέδειξε την φωτεινότητα και την λάμψη της έτσι ώστε να προχωρήσει δυναμικά προς την επιτυχία και την εκπλήρωση. Την ώθησε να ξεπεράσει τις αμφιβολίες και τις αναστολές  που την σταματούσαν  να κάνει αυτό που τόσο ήθελε (τον γάμο).

Το Rowan (FH) την δίδαξε, όταν ήρθε η ώρα, να μπορεί να συγχωρεί και να θεραπεύει το παρελθόν. Παραιτήθηκε από οποιαδήποτε ιδέα εκδίκησης προς την μητέρα της (που βγήκε στο μέσον της θεραπείας) αφού κατάλαβε την ελλειμματικότητα της και αποφάσισε να προχωρήσει, να παντρευτεί και να ζήσει ειρηνικά με τον εαυτό της και τους άλλους.

*(Η καταθλιπτική διαταραχή της προσωπικότητας προσεγγίζεται, εδώ, με ψυχαναλυτικά κριτήρια. (McWilliams). Μετά την έκδοση του του DSM-III, η διαταραχή αυτή ανήκει πλέον στις διαταραχές της διάθεσης).

Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού, έχουν παραλλαχθεί, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων


ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)