Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
Βελτίωση και Εξάλειψη Συμπτωμάτων

Ο Προβληματικός Γάμος της Σοφίας - Κρίσεις Πανικού με Αγοραφοβία

Η Σοφία* είναι 42 χρονών, έγγαμη με δύο παιδιά. Δούλευε ως γραμματέας σε ιδιωτική εταιρεία. Ήρθε στη θεραπεία,(5 χρόνια πριν) συνοδευόμενη από τον σύζυγο της, γιατί κατά την διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών, έμπαινε σε κρίσεις πανικού, όταν απομακρυνόταν από το σπίτι. Επειδή φοβόνταν ότι θα της συμβεί κάτι κακό, αποφάσισε να μην βγαίνει παρά μόνον αν συνοδευόταν από κάποιο μέλος της οικογένειας της, κυρίως τον σύζυγο της.

Ο σύζυγος της, Γιώργος, τη συνόδευε μεν, αλλά με δυσαρέσκεια κάτι που την στενοχωρούσε πολύ γιατί ένοιωθε ότι έφταιγε αυτή για την αναστάτωση που είχε προκαλέσει στο πρόγραμμα του.

Ήταν παντρεμένη 21 χρόνια όμως η συζήτηση μας έδειξε ότι, από την αρχή, οι σχέσεις με τον άνδρα της ήταν προβληματικές. Ο λόγος ήταν ότι αυτός δούλευε ως εμπορικός αντιπρόσωπος και ταξίδευε, συστηματικά, για δειγματισμούς σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει σχεδόν μόνη τους δύο γιούς τους (τώρα 20 και 18 χρονών), πράγμα που έφερε βαρέως. Στο περιβάλλον της όμως πάντα έδειχνε ευχαριστημένη, δυνατή και επαρκής, παρ’ ότι, βίωνε καθημερινά άγχος.

Την ρώτησα πώς ένοιωθε για τη στάση του άνδρα της και μου απάντησε αναφερόμενη στις συμπεριφορές του δηλαδή το ότι την εγκατέλειψε μόνη στο σπίτι να παίρνει αποφάσεις για δύο και δεν την πρόσεχε σαν γυναίκα.

Ακόμα και όταν γύριζε στο σπίτι, κάθε οκτώ μέρες, ήταν τόσο κουρασμένος που δεν είχε διάθεση να μπει σε ερωτικό διάλογο μαζί της. Επιμένοντας να μάθω περισσότερα για το πως αισθανόταν η Σοφία για την όλη κατάσταση, επανέλαβε, με φυσικότητα, τα ίδια πράγματα.

Φάνηκε ότι η δεν είχε επαφή με τα συναισθήματα της, τα οποία. όντας ανεπεξέργαστα και έξω από την επίγνωση της, την πλημμύριζαν και δημιουργούσαν κρίσεις πανικού. Αυτή η εσωτερική ένταση που προερχόταν τόσο από τη καταπίεση των συναισθημάτων της, όσο και της σεξουαλικότητας της, όπως αποδείχτηκε, αυξήθηκε αφόρητα μετά από τα ακόλουθα γεγονότα : στην δουλειά της είχε έρθει ένας καινούργιος διευθυντής διπλανού τμήματος, ο Θάνος, ο οποίος φάνηκε ότι είχε «τσιμπηθεί» μαζί της γιατί συνήθιζε να την κοιτάζει «στα κλεφτά» και επιδίωκε να συζητάει μαζί της, με κάθε ευκαιρία. Παρ’ όλα αυτά, φαινόταν «ντροπαλός» και δεν προχωρούσε σε μια ανοικτή πρόταση για δημιουργία σχέσης.

Εκείνη κολακεύτηκε πολύ και ανέφερε ότι τον σκέπτονταν συνεχώς, με επιμονή, και αυτό την ενοχλούσε «γιατί δεν ήταν σοβαρά πράγματα αυτά». Όμως, βολεύτηκε σε αυτήν την ασαφή κατάσταση γιατί κατά βάθος, την συνέφερε, επειδή «αν εκείνος ενδιαφέρονταν ανοικτά, αυτή τι θα έπρεπε να κάνει; Να αφήσει τους δυο γιούς της και να κλεφτεί με έναν άλλο άνδρα; Kαι εκείνοι τι θα έλεγαν, που την θεωρούσαν πρότυπο μητέρας;».

Παρατήρησα ότι η εγκατάλειψη της φαντασίας της δεν περιελάμβανε τον άνδρα της. Μου εξήγησε ότι εκείνου του έπρεπε μια τέτοια συμπεριφορά, για να μάθει να τι θα πει να σε αγνοούν και να αναγνωρίσει την αξία της.

Αργότερα συνειδητοποίησε ότι ήταν πολύ θυμωμένη μαζί του, και ήθελε να τον εκδικηθεί για την αδιαφορία του. Άλλωστε όπως είπε, αν εκείνος ήταν εντάξει, αυτή δεν θα γυρνούσε να κοιτάξει άλλον άνδρα. Παρ΄όλα αυτά, δεν του είχε ποτέ εκφράσει ανοικτά πόσο της έλειπε κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του απουσίας. Επίσης, όταν αυτός γυρνούσε έσπευδε να τον περιποιηθεί σαν να μην συνέβαινε τίποτα και στις κοινές τους εμφανίσεις σε συγγενείς και φίλους προσποιούταν την ευτυχισμένη σύζυγο.

Όταν συνέδεσα τις καταπιεσμένες ορμές και τα συναισθήματα της (ερωτική επιθυμία, ανάγκη για συντροφικότητα, θυμό, εκδικητικότητα) με τις κρίσεις πανικού, προβληματίστηκε σοβαρά και αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί μου, με προθυμία, για να απαλλαγεί από το «τέρας» (όπως χαρακτήριζε τις κρίσεις πανικού).

Στην πραγματικότητα «το τέρας» ήταν μέσα της και είχε να κάνει τόσο με μία χρόνια οργή προς τον άνδρα της που δεν ήταν κοντά της της, μαζί με μία ματαιωμένη σεξουαλικότητα, όσο και μια ανομολόγητη επιθυμία να τον εγκαταλείψει, για να τον εκδικηθεί. 

Η συγκυρία με τον άνθρωπο που την πλησίασε με ενδιαφέρον,στην δουλειά της απλά έδωσε μια περαιτέρω ευκαιρία στην φαντασίωση της, να γίνει πραγματικότητα. Αυτό δημιούργησε μεγάλο άγχος μέσα της γιατί την έφερε αντιμέτωπη με το πρόβλημα της ζωής της: το γάμο της.

Στην απελπισμένη προσπάθεια της να τον διασώσει, προσκολλήθηκε, μέσω των συμπτωμάτων του πανικού, περισσότερο πάνω στον σύζυγο της και με αυτόν το τρόπο του φώναζε: «πρόσεξε με, κάνε κάτι, για να μην έχω λόγο να σε αφήσω».

Η θεραπεία της Σοφίας εστιάστηκε, συγχρόνως, τόσο στο να ανακουφίσει τα συμπτώματα της, όσο και στο να την βοηθήσει να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει τα απωθημένα ή καταπιεσμένα συναισθήματα της. Έτσι, μπόρεσε, σθεναρά και αποφασισμένα, να διαπραγματευτεί τα καυτά θέματα που την απασχολούσαν με τον Γιώργο και αποφάσισε να πάρει αποστάσεις από τον Θάνο.

Στο τέλος του τρίτου μήνα της θεραπείας της, η Σοφία μπήκε σε μια περίοδο διάστασης τεσσάρων μηνών με τον άνδρα της, οπότε πίστεψε ότι είχαν χωρίσει, αλλά εκείνος εμφανίστηκε ξανά, φανερά μετανοιωμένος με αναμορφωμένο επαγγελματικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε την επιστροφή του κάθε βράδυ στο σπίτι τους και την λήξη της δικής της δοκιμασίας.

Η ανθοθεραπεία την ανακούφισε από τις κρίσεις πανικού και την ώθησε να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της, και κυρίως αυτή που είχε με τον εαυτό της, ένα ξεκαθάρισμα που συμπυκνώθηκε στην φράση της: Τέρμα τα ψέματα!

Τα ιάματα που βοήθησαν την Σοφία να απαλλαγεί από τα συμπτώματα της και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη ζωή της, ήταν:

Το Lima Bean (PG) αύξησε τη ζωτική της δύναμη και της πρόσφερε γείωση και επαναφορά στο παρόν, από την παλινδρόμηση που επέρχεται, κατά την διάρκεια των κρίσεων πανικού. Απάλυνε τα σωματικά συμπτώματα του πανικού και την αίσθηση μη πραγματικότητας που βίωνε. Ειδικό για την αγοραφοβία.

To Comfrey (SA) μείωσε την ευερεθιστότητα, το άγχος, τον απερίγραπτο τρόμο της διάλυσης,κατά την διάρκεια των κρίσεων πανικού. Επίσης, συγκράτησε την τάση της να αντιμετωπίζει τους πανικούς με εσπευσμένη απόδραση προς ένα γνώριμο, κοντινό μέρος, τυπική αντίδραση των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραχή πανικού.

Η Depossesion Formula (DA) συνεισφέρει στο να πετάξουμε από πάνω μας ό,τι μας έχει καταλάβει. Ενίσχυσε την αίσθηση της κυριαρχίας της πάνω στην επερχόμενη «κατάληψη» από τον πανικό. Επίσης, βοηθάει σε κάθε είδους εμμονές π.χ. την συνεχή ενασχόληση του μυαλού της με το ενδιαφέρον του Θάνου ή την απουσία του συζύγου της, Γιώργου.

Το Cherry Plum (BC) την όπλισε απέναντι στον φόβο ότι θα χάσει τον έλεγχο, θα τρελαθεί, ή θα πεθάνει, κατά την διάρκεια, των κρίσεων πανικού.

Το Crisis-Desert (DA) την βοήθησε να διατηρεί νοητική καθαρότητα και την κατάλληλη αποστασιοποίηση, κατά την διάρκεια της κατακλυσμικής εμπειρίας των κρίσεων πανικού.

Το Chestnut Bud (BC) αύξησε την ικανότητα της να συνειδητοποεί ποιά λάθη επαναλαμβάνει και αναγκάζεται να καταφεύγει, ασυνείδητα, στις κρίσεις πανικού. Της έδωσε το μάθημα, ότι η τακτική του “happy,strong face” που ακολουθούσε, δεν οδηγούσε, παρά μόνον, στην διαιώνιση των δεινών της.

Το Dill (PF) λειτουργεί με ένα σύνθετο τρόπο. Ανακουφίζει τον βαθύτερο φόβο και τον πόνο της εμπειρίας της εγκατάλειψης, το άγχος αποχωρισμού και την παθολογική λαχτάρα ( π.χ. για τον άνδρα που έλειπε), καθώς και τον φόβο θανάτου την ώρα της κρίσης πανικού.

**(Μπορεί να αντικαταστήσει, με επιτυχία, την επενέργεια των Bleeding Heart (FES)- παθολογική λαχτάρα, Illawarara Flame Tree (AB)-φόβος εγκατάλειψης, Bush Iris (ΑΒ)-φόβος θανάτου).

Το Mong Waratah (ΑΒ) ενίσχυσε δραστικά την αυτονομία της, για να μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύντροφος του εαυτού της, και να κυκλοφορεί, πιο άνετα, εκτός σπιτιού( χωρίς να έχει την ανάγκη της να συνοδεύεται από κάποιον).

Το Mexican Shell Flower (DA)  αύξησε, περαιτέρω, την επιθυμία της να αντιμετωπίσει, ενεργητικά, την ζωή χωρίς να κρύβεται, και την ώθησε πιο δραστικά, να βγει έξω από το σπίτι της και από το «καβούκι» της.

Το προφίλ της προσωπικότητας της Σοφίας παραπέμπει, έντονα, στον τύπο χαρακτήρα του ιάματος «Agrimony» της σειράς ανθοϊαμάτων του Μπαχ: για αυτούς που κρύβουν έντονο ψυχικό πόνο πίσω από ένα χαμογελαστό ή στην και περίπτωση μας, ανθεκτικό και σοβαρό προσωπείο.

Όμως επιφυλάχτηκα να το χρησιμοποιήσω από την αρχή γιατί αυτό το ανθοΐαμα θα μπορούσε μεν να «σπάσει» το υπερβολικό άγχος, που προέρχεται από την συμπίεση των καταπιεσμένων, ανεπεξέργαστων συναισθημάτων αλλά θα της δημιουργούσε και μια πιεστική ανάγκη να τα μοιραστεί. Μια τέτοια δυνατότητα, η Σοφία, τότε, δεν είχε, γιατί με την στάση της «όλα τα καταπίνω συζύγου», είχε κλείσει τις γέφυρες της αυθεντικής επικοινωνίας, τόσο με τα μέλη της οικογένειας της, όσο και με άλλους φίλους ή συναδέλφους της.

 Χρειάστηκε, πρώτα ένα σταδιακό πλησίασμα των συναισθημάτων της με άλλα ανθοϊάματα, λιγότερο δυνατά, που χορηγήθηκαν στην αρχή της θεραπείας της και προώθησαν την αποδοχή, συνειδητοποίηση και διαχείριση των γνήσιων συναισθημάτων της, ικανότητες που ήταν καίριας σημασίας για την εξισορρόπηση της και την εξάλειψη των πανικών. Αυτά ήταν τα εξής:

 Το Bouvardia (DA) προώθησε, ήπια και ανώδυνα, την νοητική αποδοχή τόσο των αυθεντικών συναισθημάτων της όσο και των διαφόρων αμυντικών μηχανισμών της που κρατούσαν την επίγνωση της μακριά από αυτά.

Το Emotional Awareness (DA) την βοήθησε να επιχειρήσει ένα σταδιακό, εσωτερικό πλησίασμα των συναισθημάτων της, της δίδαξε να τα ξεχωρίζει, να τα αποδέχεται και να μένει με αυτά χωρίς να τα αποφεύγει, να τα μπλοκάρει ή να τα κρίνει.

Το Flannel Flower (AB) υποστήριξε, περισσότερο, τη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων της, χωρίς το συναισθηματικό βάθος που φοβόνταν ακόμα να διαχειριστεί.

Το Agrimony (BC) δόθηκε στη μέση της θεραπείας και την βοήθησε να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματα της, αντέχοντας πιο άνετα, τη μεγαλύτερη ένταση τους. Έτσι, μπόρεσε να πετάξει το προσωπείο της χαμογελαστής, σοβαρής και γενναίας συζύγου και να θέσει καθαρά τα παράπονα και τα αιτήματα της  στον σύζυγο της, έτσι ώστε αυτός να τοποθετηθεί υπεύθυνα απέναντι στο γάμο τους τους προχωρώντας στις απαραίτητες, γι αυτόν το σκοπό, αλλαγές. Αυτό το ίαμα ενισχύθηκε από τα:

Το Making and Honoring Boundaries (DA) για να βάλει όρια και περιορισμούς στην «ουσιαστική ανυπαρξία» του συζύγου της.

Το Scarlet Monkeyflower (FES) , είναι ένα ίαμα για την συνειδητοποίηση του ασυνείδητου θυμού. Την υποστήριξε να κοιτάξει έντιμα τον θυμό της και να κατανοήσει ότι όσο τον καταπιέζει τόσο θα συσσωρεύεται και θα διαιωνίζει τις κρίσεις πανικού όσο και θα υπονομεύει την σχέση με τον άνδρα της, χωρίς να την προχωρεί.

To Cape Bluebell (LA) ενίσχυσε την θέληση της να ξεκόψει από τα παλιά μίση και την εκδικητικότητα, που διαιώνιζαν, επίσης, τις κρίσεις πανικού καθώς την εμπόλεμη κατάσταση του ζευγαριού εμποδίζοντας την φρεσκάδα, την αμεσότητα και το μέλλον της σχέσης τους.

Το Red Suva Frangipani (AΒ) την υποστήριξε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της σφοδρής περιόδου του προσωρινού, όπως αποδείχτηκε, χωρισμού από τον άνδρα της, να «σηκώσει» την υπερβολική θλίψη και οδύνη αυτού που θεωρούσε τέλους του γάμου της.

Το Mesquite (DA) απάλυνε την οδυνηρή αίσθηση μοναξιάς και κενού που βίωνε μακριά από τον σύζυγο της τόσο κατά την διάρκεια του γάμου τους, όσο και του χωρισμού τους και της ενίσχυσε την επιθυμία να επιδιώξει την χαρά και την πληρότητα στη ζωή της.

Το Hibiscus (FES) ήταν το κύριο ίαμα που συνέβαλε στην άνετη διαχείριση της ματαιωμένης σεξουαλικότητας της. Την ενέπνευσε να αναπτύξει μια «θερμότερη σχέση» με το θηλυκό στοιχείο μέσα της και να το εκφράσει πιο απελευθερωμένα ιδιαίτερα όταν η σχέση με τον άνδρα της είχε αποκατασταθεί.

Η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα της Σοφίας, υποστηρίχτηκε ανθοθεραπευτικά, και με άλλα ιάματα, με γνώμονα, κυρίως, την φάση που βρισκόταν η ερωτική σχέση με τον σύζυγο της , τα οποία για λόγους συντομίας, δεν αναφέρονται.

 

*Τα ονόματα και διάφορα περιφερειακά στοιχεία, τα οποία δεν εμποδίζουν την ανάδειξη του περιστατικού, έχουν παραλλαχθεί, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ταυτότητα των θεραπευομένων.


Διαβάστε περισσότερα για τη Συνθετική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία >>  


ΚΛΕΙΔΑ 

AL: Alaskan Flower Essences 
AB: Australian Bush Flower Essences 
BC: Bach Flower Essences 
DA: Desert Alchemy Flower Essences 
FH: Findhorn Flower Essences 
FES: Flower Essence Services 
LΕA: Living Essences of Australia
LH: Light Heart Flower Essences 
PF: Petite Fleur Flower Essences 
PG: Pegasus Flower Essences 
SA: South African Flower Essences 
SiNΕ: Spirit in Nature (ex Master’s)